22
Mayıs
2024
Çarşamba
KİTAP

Aristo GM'u yönetseydi

“Bütün istediğiniz para kazanmaksa, para kazanmak kolaydır. Fakat, birkaç istisnai durum dışında, insanların istediği aslında para değildir. İnsanlar lüks isterler. Sevgi isterler. Takdir edilmek isterler” JOHN STEINBECK

... ve para bunları sadece ‘satın alır’. Peki bugün bu aracı elde etmek için yaptıklarımız ne kadar doğru?

Sizi iş dünyasının soğuk duvarları arasından çıkarıp, sıcak bir bahçenin ortasına oturtacak bir kitap var elinizde. Bu dünyanın etrafının, soğuk veya sıcak, duvarlarla örülmeyebileceğini; sınırsız gerçekliğe, estetiğe, iyiliğe ve uyuma açık tutulabileceğini; gerçeklik, estetik, iyilik ve uyum dörtlüsünün bir işte başarının temel kıstasları olduğunu gösteren bir kitap.


Tatilde asistanından kedisinin öldüğünü duyuran bir mail alan patronun “bu böyle mi söylenir, alıştırmalıydın baştan beni, belki ‘kediniz dama çıktı efendim’ diyerek başlamalı, ‘düştü, doktora götürdük, öldü’ diye devam etmeliydin” deyişi sonrası, asistanın 3 gün sonra “kayınvalideniz dama çıktı efendim” diye bir başka mail gönderdiği fıkrayı hatırlatarak, “Gerçeklik ilkesinin ön planda tutulduğu şirketlerde bu tür zaman kayıplarına yer yoktur” diyor Tom Morris.

Binası özenli, personel bölümleri düzenli, çalışma arasında uzanabilecekleri meyve sepetleri bulunan; makineleri, tezgahları, bantları arasında çiçekler olan şirketlerdeki inanılmaz motivasyon yüklemesinden, coşkudan bahsediyor ve ‘Estetik’ boyutun, iş yerinde ‘Güzellik’ ilkesinin, işin nedense geri dönüşümsüz bir boyutu olarak düşünülüşünü yargılıyor Tom Morris. Bir öğretmenin, sınav yapacağı sınıfa, her zamankinden farklı olarak, arkasında okul bandosuyla girdiği günkü sınav başarı yüzdesine inanamayacaksınız.

‘İyilik’... ‘Doğruluk’... Bunun ne kadar farkındayız peki? Kitaptan küçücük, düşündürücü, eğlendirici bir örnek. Bir şirkette yapılan bir ankette “Bugüne kadar hiç yalan söylediniz mi?” şeklindeki bir soruya verilen yanıtların yüzde 91’ini ‘evet’ cevabı oluşturuyor. Peki böyle bir şirkette, bu kadar potansiyel yalancının, bu ankete verdiği cevaplardan nasıl emin olabilirsiniz? Hatta bu durumda ‘bugüne kadar bir kez olsun yalan söyledikleri’ konusunda verdikleri cevapta doğruluk payı ne olabilir? Bu aslında hiç yalan söylemediklerini mi gösterir? O zaman verdikleri bu cevap mı yanlıştır?

‘Uyum’... Kahveciniz veya temizliğinizi yapan görevli, şirketinizin bir parçası değilse o iş yerinde ne kadar uyumdan bahsedilebilir? Uyum acaba şirketi aynı okulun mezunlarıyla, sadece kızıl saçlılarla veya sadece 29-Şubat’ta doğanlarla doldurmak mıdır, yoksa kimsenin bireyselliğini kaybetmeden diğer bireylerle etkileşim içinde olduğu bir şirket ruhu oluşturmak mı? Bunun sonucunda acaba o mutfak görevlisi dışarıda kendisine yöneltilen “Ne iş yapıyorsun?” sorusuna her zaman verdiği “Basit bir aşçıyım işte...” cevabını mı verecektir, yoksa vereceği cevap artık “Ben X şirketi çalışanlarını doyuruyorum” mu olacaktır?

Bu dört konuya nefis yönlerinden eğilen, son derece eğlendirici örnek olayları ve tecrübeleriyle kitabı bir başyapıt haline çeviren Tom Morris, çağımızın şüphesiz en büyük iş dünyası uzmanlarından, teologlarından ve filozoflarından biri. Her bölümü, her sayfayı, tarih boyu yaşamış ünlü düşünürler ve filozofların sözleriyle bezemiş olan Morris’in eseri, sırf bunca ünlü deyişi bir arada bulundurduğu için dahi ‘yutulması’ gereken bir kitap.

YAZAR: TOM MORRIS

*********

"Aristo General Motors’u Yönetseydi" Türkiye'deki tüm büyük kitapevlerinin yanı sıra Yeni Sayfa www.yenisayfa.com ve ideéfixe www.ideefixe.com isimli internet sitelerinden online olarak edinebilir, ayrıntılı bilgi için yayınevinin merkezinden Teoman Akben'i arayabilirsiniz.

ALTEO Okuma Kulübü Libresca’ya üye olmak için isim ve soyadı belirterek uyelik@libresca.com adresine bir e-mail gönderebilirsiniz.

ALTEO Okuma Kulübü Libresca’ya üye olanların posta kutularına her ay Türkçe bir kitap özeti gönderiliyor, üye okurlar diğer ALTEO kitaplarını yüzde 20 indirimle adreslerinde teslim alıyorlar ve ayrıca her ay 5 üye bedava bir kitap sahibi oluyor.

kurumsalhaber.com
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2007 Salı 13:00:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?