30
Mayıs
2024
Perşembe
KİTAP

Aytmatov için destek talebi

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, Edebiyat Ödülü'nün yazar Cengiz Aytmatov'a verilmesi için Nobel Komitesi'ne mektup göndereceklerini anımsatarak, Türk kamuoyundan da destek istedi.

Tural, Nobel ödüllerinde, edebiyat ödülleri için bir değerlendirme jürisinin bulunmadığını belirterek, bu nedenle, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'u, Nobel Edebiyat Ödülü'ne önermek için bir "Teklif Komitesi" oluşturduklarını söyledi.

Böyle bir komitenin Türkiye'de ilk kez kurulduğunu ve başvurunun Nobel Komitesi'ne 1 Martta gönderileceğini hatırlatan Prof. Dr. Tural, şöyle devam etti:

"Ama bu teklifin sadece bir komitenin değil, Türk kamuoyunun önerisi haline gelmesini istiyoruz. İlk defa Türk aydınlarının hepsinin bu gerçeğin, bu doğrunun etrafında derlenip toparlanmasını istiyoruz.

Bu konuda hem Türkiye'de hem de dünyadaki edebiyat bilimcilerini, gazetelerin köşe yazarlarını, haber ajanslarını, televizyon kanallarının program yapım ve sunucularını ve tüm edebiyat dostlarını bu dileğimizi paylaşmaya davet ediyoruz.

Çünkü, Aytmatov Türk soylu bir yazar ve böylece Türkiye olarak da adımızı duyuracağız."

Konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Müsteşar İsmet Yılmaz'a ve Almanca, İngilizce ve Rusça olmak üzere tüm büyükelçiliklere mektup gönderdiklerini belirten Tural, diğer kuruluşlar, etkili sivil toplum örgütleri ve medya grupları ile köşe yazarlarına da mektup yollayacaklarını kaydetti.

"Yaşayan en büyük romancı"

Prof. Dr. Tural, Aytmatov'un "dünyanın yaşayan en büyük romancısı olduğu, kendi yaşadığı despotik rejime karşı güzel eserlerle üstü örtülü şekilde fikrini söylediği ve eserleri dünyanın 154 diline çevrilmiş olduğu için" Nobel'i hak ettiğine inandıklarını da dile getirdi.

"Aytmatov'un yaklaşık 60 yıldır eserlerinde estetik bir fikir örgüsü olarak savunduğu yüksek insani idealler adına, Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterildiği" belirtilecek başvuruda, Prof. Dr. Tural'ın yanı sıra çok sayıda öğretim üyesinin imzası bulunacak.

...
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2008 Çarşamba 15:25:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?