19
Mayıs
2024
Pazar
KİTAP

Az metin çok görsel

7-8 yaşındaki çocukların tek başlarına okuyabilecekleri bir resimli öykü ‘Bulut Canavarları’. Postacı Çocuk’un üçüncü macerası ‘Sürpriz Davet’ ile devam ediyor. Tübitak’ın erken çocukluk kitaplığı birbirinden güzel çalışmalarla dolu. Selin serisi, bir kız çocuğunun maceralarını aktarıyor. Necdet Neydim ise, çocukları bugünün dünyasıyla Nasrettin Hoca’nın dünyası arasında bir gezintiye çıkarıyor

Çocuk ve gençlik yazını içinde en çok resimli kitapları sevdiğimden bütün dünya haberdar herhalde. Bu hafta, posta kutuma düşen resimli kitaplardan bazılarını paylaşmak istedim. Sıra dışı işlerin yayıncısı Enkidu, popüler bilim kitaplarıyla meşhur Tübitak, seksen yılı aşkındır yayıncılık yapan Remzi Kitabevi ve çocuk yayıncılığında hızla yol alan İş Kültür Yayınları yeni resimli kitaplarıyla çocuk sayfasının konuğu oldular.
7-8 yaşındaki çocukların tek başlarına, 3-6 yaş arasındakilerin anne ya da babalarıyla birlikte okuyabilecekleri bir resimli öykü Bulut Canavarları. Bulutları korkunç canavarlar olarak gören, bu yüzden gökyüzüne bakmaya bile korkan küçük bir kızın, bir gece odasına konuk olan üzüm gözlü bir bulut sayesinde bu korkusunu yenmesi ve ertesi gün annesiyle alışverişe çıktığında, gökyüzüne çekilip bulutlar arasında yapılan bir futbol maçını seyretme şansını yakalamasını anlatıyor Zümrüt Alp bu kitapta. Banu Birecikligil’in bulutları bu tatlı öyküyle birlikte sayfalardan taşacak gibi duruyor. Kitaba eşlik eden altı dakikalık CD’yi dinlemek eminim ayrı bir keyif, ayrı bir eğlence olacak çocuklar için; çünkü sadece bir öykü seslendirmesi değil, efektler ve arka plan sesleriyle neredeyse sesli bir canlandırma olmuş yapılan.
Enkidu’nun bir diğer hoşluğu ise, Postacı Çocuk’un üçüncü macerası Sürpriz Davet. Bilmedikleri ülkelere seyahat etme hayalleri kuran Panos ve Dost, Albatros’un kanatları arasında maceralı yolculuklara çıkıyorlar. Kayıp birtakım mektupları sahiplerine ulaştırmak için çıktıkları bu yolculukların her durağı apayrı bir ülke oluyor. Sürpriz Davet, üç kafadarın yollarının Paris’e düşmesini hikâye ediyor. Mavi kaykaylı Alexandra’nın izinde kısa bir Paris turu vaat eden kitabın her sayfası göz kamaştırıyor. Öyküyü maketlerle destekleyen ve maketleri fotoğraflayanların ellerine sağlık. Postacı Çocuk serisinin bütün kitapları, eminim, çocukların edebiyat kadar görsel sanatlarla da çok güzel bir ilişki kurmalarını sağlayacak.
Tübitak’ın erken çocukluk kitaplığı da birbirinden güzel çalışmalarla dolu. 3-6 yaş arasındaki çocukların kendilerini ve yakın çevrelerini tanımalarını, yeni kavramlar öğrenmelerini hedefleyen bu kitaplığın, Anne Civardi imzalı üç kitabı özellikle çocukların bazı konularda ilk deneyimlerini edinmelerini kolaylaştırmaya yardımcı nitelikte. Hastaneye yatan, diş hekimine ya da doktora muayene olmaya giden bir çocuğun nelerle karşılaşabileceğini anlatan ilk üç kitap (Hastanede, Diş Hekiminde ve Doktorda) hastanede nasıl bir ortam olduğundan, bir ameliyattan önce ve sonra neler yaşandığından, diş hekiminin bir dolguyu nasıl yaptığından, dişlerimizin sağlıklı olması için nelere dikkat etmemiz gerektiğinden, doktora gitmek üzere evden çıkılmasından eczaneden ilaçların alınmasına kadar geçen süreçten ayrıntılı bir şekilde bahsediyor. Hikâyelere eşlik eden esprili resimler, hikâyeleri çocuklar için daha da ilgi çekici kılıyor.

Ayşegül’ü hatırlamak
Remzi Kitabevi’nin yeni serisi (Selin ve Köpeği, Selin Çiftlikte, Selin Kuklacıda, Selin Fırtına Kopuyor), Selin adında bir kız çocuğunun maceralarını aktarıyor çocuklara. Yine 3-6 yaş arasındaki çocukların ebeveynleriyle, 7-8 yaşındaki çocukların ise tek başlarına okuyabilecekleri bu serinin her kitabında çocukları farklı bir hikâye bekliyor. Bir hikâyede Selin’in okulda bulduğu bir yavru köpeğe evde anne babasından gizlice bakmaya çalışması, bir diğerinde yaz tatilinde dayısının çiftliğinde yaşadıkları anlatılırken, sürpriz bir fırtınanın Selin’lerin yaşadığı yerdeki iyi ve kötü etkileri, Selin’in köpeği Benek’le birlikte kukla tiyatrosuna gitmesi gibi konular da işlenmiş. Bana çocukluğumun Ayşegül serisini hatırlatan Selin kitaplarının sadece kız çocuklara hitap edildiği sanılmasın.
İş Kültür’ün Nasrettin Hoca ile Düşünmek adlı serisinde Necdet Neydim, çocukları bugünün dünyasıyla Nasrettin Hoca’nın dünyası arasında güzel bir gezintiye çıkarıyor. Her çocuk gibi hatalar yapan Yunus, başı sıkıştıkça, dede yadigarı guguklu saatinde yaşayan baykuşla birlikte Nasreddin Hoca fıkralarından birine konuk oluyor ve kendi dünyasına bu fıkradan bir ders çıkarmış olarak dönüyor. Elli Altın Eden Hükümdar, Geleceği Gören Çocuk ve Sana Güvenebilir Miyim Dostum serinin ilk kitapları. Her kitapta Yunus’un iki ayrı macerası anlatılıyor; bu maceralar bugünün çocuklarının yaşadıkları/yaşayabilecekleri sıkıntılara değiniyor, üstelik Nasrettin Hoca fıkralarının da hayattaki karşılıklarına işaret ediyor.
“Bu haftalık bu kadar!” demeden, bir not: lütfen az metin bol görsel içeren resimli kitapların gücünü küçümsemeyelim. Çocuklarımız edebiyata bu kitaplardan geçiş yapacaklar, onları erken yaşta buluşturalım kitaplarla, bu kitaplarla.

BULUT CANAVARLARI
Zümrüt Alp, Resimleyen: Banu Birecikligil, Enkidu Yayıncılık, 2008, 36 sayfa,
16 YTL.

POSTACI ÇOCUK 3-SÜRPRİZ DAVET
Özlem Şekercioğlu Lesport, Maketler: Ayşe Türemiş, Arda Yahyaoğlu, İlhan Sayın, Fotoğraflar: Cem Göçmen, Enkidu Yayıncılık, 2008,
36 sayfa, 12 YTL.

HASTANEDE-DİŞ HEKİMİNDE-DOKTORDA
Anne Civardi, Resimleyen: Stephen Cartwright, Çeviren: Ezgi Perktaş, Tübitak Yayınları, 2008, her bir kitap 16 sayfa, her bik kitap
2.5 YTL.

SELİN
Metinler: Catherine Metzmeyer, Resimleyen: Pierre Couronne, Çeviren: Halil Gökhan, Remzi Kitabevi, 2008, 16 sayfa, 9 YTL.

NASRETTİN HOCA İLE DÜŞÜNMEK 1, 2, 3
Necdet Neydim, Resimleyen: Yasemin Yaka, İş Kültür Yayınları, 2008, 8 YTL.

Radikal
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 11:30:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?