18
Mayıs
2024
Cumartesi
KİTAP

Basımı 'uygun' görülmeyen kitap

Sadi Borak'ın bu çalışmasının ilginç bir öyküsü var. Borak, bu çalışmayı, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün önerisi üzerine, binlerce belgeyi tarayarak hazırladı ve Enstitü'ye verdi. Ancak, Enstitü, 'basılmasını uygun görmeyerek ' çalışmayı Borak'a iade etti.

Yazar bunu, Atatürk'ün kimi söz ve yazılarının sakıncalı bulunması' olarak değerlendirdi. Eserin basımı, 1980 yılında Halkevleri Atatürk Enstitüsü Araştırma Yayınları tarafından yapıldı. Kitabın kapağı daha takılmamıştı.

Halkevleri, 12 Eylül yönetimi taraından kapatılınca kitap ortada kaldı. Girişimlerin hiçbiri sonuç vermedi ve üç bin adet kitap kayıplara karıştı. Kaynak Yayınları, işte bu eseri, gömülmek istendiği yerden çıkararak okura sunuyor.

Sadi Borak 1911'de İstanbul'da doğdu. Atatürk'ün telgrafçılığını yaptı. Düzeltmen şefi olarak çeşitli gazetelerde çalıştı; Basın Şeref Kartı sahibi oldu. Atatürk üzerine araştırmalarıyla tanınan Borak, aralarında, Armstrong'dan Bozkurt Mustafa Kemal ve İftiralara Cevap, Gizli Oturumlarda Atatürk'ün Konuşmaları, Atatürk'ün Özel Mektupları, Atatürk ve Din gibi eserlerin de bulunduğu 20'nin üzerinde kitap hazırladı.

Cumhuriyet Devrimi'nin muhafızlarından Sadi Borak'ı, bu kitap yayına hazırlanırken, 27 Ocak 1997 günü kaybettik. Bu kitabını görmeyi çok istyordu. Rahat uyu Sadi Borak. yaşıyorsun.

Kitap: Atatürk

Yazar: Sadi Borak

Yayınevi: Kaynak Yayınları

Eren Gündoğan / Türk Yay.
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 12:53:52
Güncelleme :2 Eylül 2005 Cuma 16:32:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?