22
Mayıs
2024
Çarşamba
KİTAP

Bozdemir'den Küçük Sinemacılar

Kısa film yönetmeni, senarist, sinema yazarı, gazeteci -yazar Banu Bozdemir, “Küçük Sinemacılar” adıyla Türkiye’de çocuklar için ilk sinema kitabını yazdı. 

Kitap niçin yazıldı
 
Son dönemde çocuklar okullarındaki sinema kulüpleriyle sinemaya adım atmaya başladılar. Bu kulüpler aracılığıyla kadrajı, kompozisyonu, kamera kullanmayı öğreniyorlar. Kimi dernekler, minikler için sinema atölyeleri açtı. Ve ne zaman sömestir tatili gelse, sinema salonları bol bol çocukların izleyebileceği türden filmleri göstermeye başlıyor. Bu merak nereden kaynaklanıyor? Sinema tutkunu bir kuşak mı yetişiyor? Acaba çocuklar, büyüyünce kendilerine ne olacakları sorulduğunda artık doktor, öğretmen, mühendis demenin yanı sıra sanat yönetmeni, yönetmen, senarist gibi meslekleri mi tercih edecekler? 

İşte bu kitap, bir yandan çocuklara sinemanın büyülü dünyasını tanıtırken bir yandan da büyüdüklerinde severek yapmak isteyebilecekleri başka meslekler olduğunu da anlatıyor. Her 23 Nisan’da Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı koltuğuna oturan çocuklar, belki de böylece yönetmen, görsel yönetmen koltuklarına da oturmak isteyecekler.

Çocuklarımız bu kitapla ileride kendilerine meslek olarak seçebilecekleri ve severek yapabilecekleri bir alanı tüm ayrıntılarıyla tanıma fırsatı bulacaklar.

Önsöz’den…

Sinema yazarı Banu Bozdemir’in çocuklar için hazırladığı “Küçük Sinemacılar” kitabı Kelime Yayınları’ndan çıktı. Sinema dünyasına leylek bacaklarıyla uzun bir adım atan kitabın her sayfasında sinemanın farklı bir özelliğine değiniliyor. Kitabın sonuna gelindiğinde ise sinemanın nasıl bir sanat dalı olduğu ve kitleleri nasıl peşinden sürükleyen bir büyüye sahip olduğu tam anlamıyla öğrenilmiş oluyor.

Ünlü İtalyan yönetmen Federico Fellini, sinemayla ilgili düşüncelerini “Sinema bir sirke benzer. Sinema olmasaydı bir sirk yöneticisi olabilirdim,” diyerek açıklar. Yönetmenin dediği gibi, eğer sinema capcanlı ve rengârenk bir sirke benziyorsa biz de çadırın içine süzülüp keyif almanın bir yolunu bulmalıyız. Eee, hadi o zaman...

Arka kapak Yazısı

Sinema, 19. yüzyılın ortalarına doğru yedinci sanat olarak bulundu. Bulunuşundan itibaren teknolojik gelişimleri de takip ederek insanları bir araya getiren bir seyirlik oldu. Lumiere Kardeşler’in seyircinin üzerine sürdüğü ilk tren paniğinden sonra sinema, sürekli olarak farklı yolculuklara çıktı, çok yollar kat etti.

Kuşkusuz sinema hepimizin hayatında önemli bir yere sahip. Hayallerimizdeki her şeyin beyazperdede canlandığını görmek adeta bir sihirbazlık gösterisi gibidir. Bu muhteşem gösteri bin bir şekilde hazırlanır ve önümüze dünyanın en özenli yemeği olarak sunulur. Beğenilerimiz, zevklerimize göre şekillenir.

Bu kitapla sinema tarihine yolculuk yapmanın yanı sıra, kafamızdaki bir fikri senaryoya aktarmayı ve hayal ettiklerimizi bir film olarak nasıl çekeceğimizi de öğreniyoruz. Öğreneceğimiz bir diğer şey ise, filmde gördüğümüz oyuncular dışında, filmin arka planında filme hayat veren kocaman bir ekibin bulunduğu.

“Küçük Sinemacılar” kitabıyla sinemanın sadece gördüğümüz dünyadan ibaret olmadığını, arkasında yüzlerce insanın çalıştığını, siz küçük dostlarımıza anlatmak istedik. Birlikte çıkacağımız bu keyifli yolculukla sadece ekranda gördüğünüz oyuncuları değil, sinemaya ses veren ses teknisyeninden, dönem kostümlerine hayat veren sanat grubuna kadar herkesin bir film içindeki görevini öğreneceğiz.

Bu kitap aynı zamanda sizlerin bu yolculuğu en iyi şekilde tamamlayıp meslek seçimleriniz sırasında önünüzdeki alternatifleri çeşitlendirip severek yapabileceğiniz mesleklerden sizleri haberdar etmek amacıyla hazırlandı.

Evet sevgili arkadaşlar, bu kitap sizin için... Hayallerinizi gerçekleştirebilmeniz için… Haydi, bu büyülü dünyaya birlikte koca bir adım atmaya…

Kitap 17 bölümden oluşuyor

Banu Bozdemir’in “Küçük Sinemacılar” adlı bu kitabı 17 bölümden oluşuyor. Kitap, Yeşilçam'ıyla, Hollywood’uyla, Oyunculuk, Film Türleri, Film Formatları, Film Eleştirmenliği, Yapım Ekibi, Yerli ve Yabancı Festivalleriyle sinemaya ilgi duyan ya da bu kitapla birlikte ilgi duymaya başlayacak çocuklara sinemanın tüm yönlerini anlatıyor.

Oyuncu seçimi yönetmeni Harika Uygur, Beyoğlu Sineması Makinisti Mehmet Navruz, yer gösterici Erkan Kardan, “Okul” ve “Küçük Kıyamet” filmlerinin senaristi Doğu Yücel, “Şans Kapıyı Kırınca” ve “Keloğlan Kara Prens’e Karşı” filmlerinin yönetmeni Tayfun Güneyer, dekor tasarımcısı Hakan Yarkın, sanat yönetmeni Natali Yeres ve Naz Erayda, makyaj sanatçısı Arzu Yurter, dağıtımcı firmalardan Bir Film’den Ersan Çongar, basın tanıtım sitesi www.sadibey.com’un yöneticisi Sadi Çilingir, Çizgi Filmciler Derneği Başkanı Derviş Pasin de görüşlerini bu kitap aracılığıyla çocuklarla paylaşıyor. Kitabın çizimleri ve tasarımı Neşecan Gündüz’e ait.

Banu Bozdemir kimdir

Banu Bozdemir, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Dört yıl Milliyet Sanat dergisinde ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk televizyonunda sinema, sanat ve “Sevgilim İstanbul” programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde bir yıl editör olarak görev yaptı. Tarihi Rejans Rus Lokantası için özel olarak hazırlanan “Rejans Tarihi” ve “Rejans Yemekleri” kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus Lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Cumhuriyet, Vatan, Yeni Binyıl gazetelerinde muhabir ve sinema yazarı olarak görev aldı. Say Yayınları’na Nasreddin Hoca kitabı derlemesi yaptı. “Film +” sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Halen televizyon için dizi senaryosu yazmaktadır. Çeşitli yayınevlerine editörlük yapan Bozdemir’in TRT’ye çektiği “Bakış” adlı bir de kısa filmi bulmaktadır. 


Küçük Sinemacılar..

Yazar: Banu bozdemir
Yayınevi: Kelime Yayınları
Yayın Yönetmeni: Asya Çağlar - Editör: Ümmühan Özkan
Kapak ve İç Tasarım: Neşecan Gündüz
Resimleyen: Neşecan Gündüz
Renkli Kağıt: 1. Hamur 90 gr., Kapak kağıdı 230 gr. Amerikan Bristol
Yayım tarihi: Şubat 2007 

İletişim; tel: 0212 212 82 58 – 0212 519 83 74 (3 hat) - kelime@kelimeyayinlari.com, asya.caglar@kelimeyayinlari.com, www.kelimeyayinlari.com
Kenthaber
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 14:52:15
Güncelleme :12 Ocak 2007 Cuma 14:52:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?