26
Mayıs
2024
Pazar
KİTAP

Cihangir'in 'Mesele'si var

Cihangir'in bir 'mesele'si oldu

Cihangir'de açılan Mesele, bellibaşlı yayınevlerinden gelen 'indirimli' kitaplar satıyor. Sanat, kültür, teori kitapları, yabancı dilde ikinci dil kitaplar ve hatta gravürler, afişler bile var

‘Hesaplı’ kitap arayanlar ve tarih meraklıları için İstanbul’un iki yakasında iki yeni kitapçı

Çukurcuma’da Yunan Konsolosluğu’nun sokağından Cihangir’e doğru ilerlerken bir kitapçının önünden geçiyorum. Sokağı tanımayan bu dükkanın yeni olduğunu asla düşünmez. Sanki hep varmış, senelerdir bu sokaktaymış gibi yerleşik, tanıdık. Oysa ‘Mesele Kitapçısı’ açılalı üç ay olmamış. İçeride ise Agora Kitaplığı’ndan Mesele Dergisinden pek çok çeviri ve kitaptan tanıdık bir isim Osman Akınhay oturuyor. Dergiyle aynı adı taşıyan bir kitapçı açmaya karar verdiğini söylüyor. Bu uzun süredir planladığı bir durum değilmiş aslında. Bir anda karar vermiş, dükkânı görünce. Çukurcuma’nın, Cihangirin profilinden bahsediyor. Hırsızı, entelektüeli, sanatçısı, yazarı, turisti ve yerli halkıyla çok renkli çok sesli bir semt olduğunu, dostların, tanıdık yüzlerin sohbeti için burayı açtığını anlatıyor. “Bana göre hayat, yayıncılığın içindedir, organik bir yayıncılık anlayışımız var,” diyor.
Mekânda daha çok satışı azalmış kitapları, ucuz seri adı altında satışa sunuyor. 2. katta Literatür yayınlarının ikinci el kitaplarına, sanat, kültür ve teori kitaplarına yer veriyor. Bu katla ilgili diğer planını anlatmaya başlıyor. “Düzenli olarak takip ettiğim Londra ve Frankfurt Kitap fuarları var. Özellikle Londra’dan çok keyif alıyorum. Sebebine gelince; Frankfurt’a kıyasla daha küçük bir fuar olduğu için sahafları dolaşmaya bolca vaktim oluyor. Bulduğum ilginç kitapları toplayıp buraya 2. kata getirmeyi planlıyorum. Bu şekilde yabancı yayınların da uygun fiyatlı satışını yapabilirim.” Mesele Kitapçısı’nda yalnızca kitap değil, satışa sunulmuş avize ve aksesuarlara, kaset ve plaklara, gravürlere rastlamak mümkün. Bir de satılık olmayan eski bir daktilo ve gözlük var. Osman Akınhay’ın ‘içeride’ geçirdiği 11 yılda ona arkadaşlık etmiş, çevirilerinde yardımcı olmuş eski iki dost. Sabah 09.00’da kapılarını açan Mesele gece 23.00’e kadar açık.
 


 

Müge Avşar-radikal
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2009 Pazartesi 18:27:00
Güncelleme :24 Ağustos 2009 Pazartesi 19:04:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?