19
Mayıs
2024
Pazar
KİTAP

Dan Brown için kampanya

Dan Brown için büyük kampanya

Dan Brown’ın ‘Da Vinci Şifresi’nin elde ettiği gelir 250 milyon doları geçti.
 

Dünya Dan Brown'la yatıp kalkıyor. Ünlü yazarın 15 Eylül'de çıkacak 'Kayıp Sembol' adlı yeni romanının yayıncısı ilk baskı için matbaaya 6.5 milyon sipariş verdi. Altın Kitaplar'ın hayli yüksek ücret ödeyerek haklarını satın aldığı kitap, Türkiye'de aralıkta yayımlanacak

 Amerikalı yazar Dan Brown’ın 2003 yılında yazdığı ve tüm dünyada olay yaratan ‘Da Vinci Şifresi’ kitabının devamı niteliğindeki ‘Kayıp Sembol’ (The Lost Symbol) 15 Eylül’de ABD’de raflardaki yerini alacak. Dünyada 51 dile çevrilerek 80 milyon satan ve üç yıl boyunca çok satanlar listesinde yer alan ‘Da Vinci Şifresi’nin yarattığı sansasyonel dalga hala sürerken, ‘Kayıp Sembol’ için hummalı bir reklam kampanyası sürdürülüyor.

Konuyu yayıncı bile bilmiyor
İsmi önce ‘Süleyman’ın Anahtarı’ olarak açıklanan, sonra ‘Kayıp Sembol’ olarak değiştirilen kitabın konusu sır gibi saklanıyor. Bugüne kadar Türkiye’den bir kitaba verilen en yüksek parayı ödeyerek kitabın telif haklarına sahip olduğu söylenen Altın Kitaplar’ın dahi konudan haberi yok. Hatta Dan Brown’un ajansıyla ABD’ye görüşmeye giden editör ve telif hakları direktörü Oya Alpar’a bile kitap hakkında bilgi verilmemiş. Şimdilik kitapla ilgili kesin olarak bildiğimiz tek şey ana kahramanın yine ‘Da Vinci Şifresi’ ve ‘Melekler ve Şeytanlar’dan tanıdığımız Harvard’lı gösterge bilimci Robert Langdon olduğu. Kitabın içeriği bu kadar belirsizken, söylentilerin tavan yapması kaçınılmaz.
‘Melekler ve Şeytanlar’da Illuminati ve ‘Da Vinci Şifresi’nde Opus Dei gibi gizli örgütlere ışık tutarak çoğu Katolik Hıristiyan gruplarını kızdıran yazarın son kitabının konusu hakkında ortaya atılan pek çok iddia var. Son yıllarda birçok kez Washington’daki Mason tapınaklarında araştırma yaparken görülen Brown’ın bu kez Hür Masonlar ve Washington’daki üst düzey politikacıların gizli dünyasına dalacağı bunlardan en öne çıkanı. Bir diğer iddia ise kitabın, ABD’nin kurucu atalarının hikayesini anlatacağı ve Amerikan kültüründeki Yahudi simgelerinin izini süreceği. Bir diğer popüler teori olan kitabın Washington’daki CIA karargâhının bahçesindeki ‘Kryptos’ isimli heykelle ilgili olduğu ise heykeli yapan Amerikalı sanatçı James Sandborn tarafından reddedildi.

Çıkmadan çok satan listesinde
Sadece çıkış tarihiyle ilgili olarak bile edebiyat gündemini meşgul eden ‘Kayıp Şifre’, ya ABD’nin Bağımsızlık Günü 4 Temmuz ya da Amerikalı Masonlar için özel bir gün olan 18 Eylül’de çıkacaktı. Ama ikisi de olmadı ve kitabın piyasaya çıkacağı tarih 15 Eylül olarak açıklandı. Yine dedikodulara göre, Dan Brown, ‘Da Vinci Şifresi’nin başarısını yakalayamama korkusu nedeniyle baskı altındaydı ve kitabın çıkış tarihini sürekli olarak erteletti. Eğer bir terslik olmazsa Türkiye’de okuyucular ancak aralık ayında Türkçe ‘Kayıp Şifre’ ile buluşabilecek.
Sadece ‘Da Vinci Şifresi’nden elde ettiği gelirler 250 milyon doları bulan Dan Brown, ‘Kayıp Sembol’ için “Beş yıllık araştırmamı 12 saatlik bir zaman dilimine dokumak benim için oldukça ilginç bir deneyim oldu. Langdon’un yaşamı çok hızlı” diyor. Tüm dünyada kitap için yürütülen dev promosyon kampanyalarına ve okuyucu kitlesinden gelen tepkilere bakıldığında şimdiye kadar hiçbir kitap bu kadar merakla beklenmedi dersek herhalde haksız sayılmayız. ‘Kayıp Sembol’, hakkında bu kadar dedikodu ve tahmin ortaya atılırken kitap internetten ön sipariş rekorları kırarak çok satanlar listelerinde tırmanmaya başladı bile. Yayınevi Random House ise, sadece ilk baskı için 6.5 milyon kitap sipariş etti. Tüm bu teoriler, bir de yazarın önceki kitaplarındaki tarihçileri birbirine düşüren şaşırtıcı iddiaları ve Hırıstiyan dünyasında kızdırdığı çevrelerden aldığı tepkilerle sürekli gündemde oluşu düşünüldüğünde, ‘Kayıp Sembol’ 2009’a damgasını vuran kitap olacak ve yazarına daha çok kazandıracak gibi duruyor.  

 

Radikal
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 16:53:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?