19
Mayıs
2024
Pazar
KİTAP

Dedektifler için Emniyet'ten kitap

Emekli polisler dedektifliğe özenince Emniyet kitap çıkardı

Türkiye'de bu yıl içerisinde yasal hale gelmesi beklenen dedektifliği, en çok emekli polisler tercih ediyor. Türkiye'de vergisini vererek çalışan 300'e yakın dedektif bulunurken bunların yarısından fazlası emekli polislerden oluşuyor.


İstanbul'da bulunan ADT Dedektiflik'in genel müdürü 4. sınıf emekli Emniyet Müdürü Tamer Gür, firmasında çalışanların hepsinin meslektaşı olduğunu söylüyor. Maviay Dedektiflik'in kurucusu İsmail Yetimoğlu da dedektifliği emekli polislerden sonra en çok emekli askerlerin tercih ettiğini belirtiyor.

Durum böyle olunca Emniyet Genel Müdürlüğü de 4 ay önce 'Türkiye'de Özel Dedektiflik Kanunu Çalışmaları' başlıklı bir kitap hazırladı. Kitapta, ABD ve birçok Avrupa ülkesinde dedektifliğin kanunlarda ne şekilde ele alındığı irdeleniyor. Bu kanunların Türkiye'ye nasıl uygulanabileceği tartışılıyor. ABD'de emniyet müdürlüğü bünyesinde 'dedektiflik büro amirliği' bulunuyor. Özel Dedektifler Derneği başkanlığı görevini de yürüten İsmail Yetimoğlu, Türkiye'de de buna ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Dernek, dedektifliğin yasallaşması ihtimaline de hazırlıksız yakalanmamak için 'eğitim müfredatı' hazırlıyor. Bunun için İngiltere'de dedektiflik üzerine okutulan bir mevzuat geçtiğimiz yıl 250 paund'a satın alındı. Türkçeye çevrildi ve hukukçular ile akademisyenlerin yardımı ile Türkiye'ye uygun hale getirildi.
 

Zaman
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 15:23:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?