22
Mayıs
2024
Çarşamba
KİTAP

Doğunun Yedinci Oğlu

Kültür ve Turizm bakanlığı düşün hayatımızdaki ender şahsiyetlere sunduğu Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen Sezai Karakoç'un edebi ve düşünsel portresini çizmeye yönelik en kapsamlı biyografi kitabı Kaknüs Yayınları'ndan çıkan Doğu'nun Yedinci Oğlu Sezai Karakoç'tur.

...

Ellerin, ellerin ve parmakların,
Bir nar çiçeğini eziyor gibi
Ellerinden belli olur kadın
Denizin dibinde geziyor gibi
Ellerin, ellerin ve parmakların

...

Berceste haline gelmiş olan Mona Roza şiirinin ayrıntılı hikâyesini Doğu'nun Yedinci Oğlu Sezai Karakoç'ta okuyabilirsiniz.

Şair Cumhuriyet devri edebiyatımızın kuşkusuz en büyük isimlerinden biridir. Fakat onun pek az edebiyat adamımızın sahip olduğu bir büyük özelliği daha var: Edebi yaratıcılık ve düşünce faaliyetiyle ülkemizde arka arkaya birkaç neslin yetişmesine katkıda bulunmuş, gençliğin dünya görüşünün bu toprakların ruhuyla şekillenmesi için emek sarfetmiştir. Karakoç'un tezi, Batıcı dünya görüşü ve o dünya görüşüyle uğranılan bozgun karşısında "diriliş"tir. "Diriliş" onun adeta sihirli kelimesi, tüm düşüncesinin toplandığı temel kavramdır.

Kitap bu Hızır soluklu çağdaş ereni üç bölümde anlatmaya çalışıyor: İlk bölüm "Hayat ve İnsan"da Karakoç'un biyografik hayatı, ikinci bölüm "Sanat"ta başta şiir olmak üzere edebi portresi, üçüncü bölüm "Tenkit"te ise tanıdığı simalar ile sanat ve edebiyat hakkındaki görüşlerine yer veriliyor.

Karakoç'un sanat ve düşüncesinin etkisi, ülkemizin kültürel hayatıyla sınırlı kalmayıp özellikle Ortadoğu coğrafyasındaki siyasi konuları da kapsamına almaktadır. Buna rağmen Sezai Karakoç henüz toplumun tüm kesimleri tarafından tanınamamaktadır. Hakkında yapılan çalışmaların da yeterli olduğu söylenemez. Bu çalışmalardan en önemlisi, Turan Karataş'ın hazırladığı Doğunun Yedinci Oğlu'dur. Bu kapsamlı çalışma adını, Sezai Karakoç'un Zamana Adanmış Sözcükler kitabındaki Masal başlıklı şiirinden alır. Şiirde, şahsında Doğu'yu ve İslam medeniyetini temsil eden bir baba, oğullarını Batı ideolojisi ve maddeci değerlerinin iğvasına kaptırmaktadır. Her giden oğul değişmekte, artık kendi olmaktan çıkmaktadır. Yedinci oğul bu trajik kader karşısında, kalbine sızmaya çalışan iğva önünde Tanrı'ya sığınır ve maddeci ve teknik Batı medeniyeti karşısında ruha ve tabiata bu sığınışla, Diriliş başlar...

Doğunun Yedinci Oğlu, Karakoç'un kendi eserleri yanında başvurulacak en temel kaynaklardan biridir. Karataş'ın bu biyografi çalışması, kuşatıcılığı açısından, aynı konuda yapılacak yeni araştırmalar için de önemli bir başvuru kitabı niteliğindedir.


kenthaber
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2007 Pazartesi 19:08:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?