20
Mayıs
2024
Pazertesi
KİTAP

Erdem Yücel'den Bir Ayasofya Daha

İstanbul’un simgesi olan evrensel boyutlardaki Ayasofya kitabı, mimari, sanat tarihi yönleri ağırlıklı olarak Erdem Yücel tarafından bir kez daha yazıldı ve Anadolu Turizm ve Tanıtım Yayınları tarafından yedi ayrı dilde yayınlandı.

Raik Ük’ün editörlüğündeki kitapta; mimari, sanat tarihi ve arkeoloji yönünden dünyanın en büyük eserleri arasında ismi geçen Ayasofya’nın daha önceki dönemlere ait kalıntıları mimari yapısı, Bizans dönemi yapıları, mozaikleri, Osmanlı döneminde buraya ilave edilen minareler, payandalar, mihrap ve minberin yanı sıra türbeleri ile birlikte bir bütün halinde en ince detayına kadar tanıtılmıştır.

Ayasofya’nın en önemli bölümünü oluşturan Osmanlı türbeleri bu kitapta; mimari, sanat tarihi ve küçük sanatlar yönünden çok önemli olup, bunlar ayrı bir bölüm halinde ele alınarak incelenmiştir. Özellikle Osmanlı yapıları arasında beş Osmanlı padişahının gömülü olduğu başka bir yapıyı görebilmek olanaksızdır. Ayasofya’nın en büyük özelliğini oluşturan Osmanlı padişahlarından Sultan II. Selim’in, Sultan III.Murad’ın, Sultan III.Mehmed’in, Sultan İbrahim’in ve Sultan I.Mustafa’nın türbeleri en ince detayına kadar bu kitapta incelenmiştir. Onların yanı sıra dünyadaki belli başlı yapılarda görülen mitolojik olayları içeren Bizans ve Osmanlı efsaneleri de ayrı bir bölüm halindedir.

Anadolu Turizm ve Tanıtım Yayınları’nın Türkiye’nin turizmine büyük katkıda bulunacak bu eser, Erdem Yücel, Avni Alan ve Tahsin Aydoğmuş’un fotoğrafları ile görsellik yönünden de ayrı bir önem taşımaktadır.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2008 Cumartesi 13:25:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?