30
Mayıs
2024
Perşembe
KİTAP

Hıfzı Topuz 85 yaşında

Gazeteci- yazar Hıfzı Topuz’un 85. doğum günü TYS tarafından 22 Mart günü düzenlenecek bir etkinlikle kutlanacak.

Bahçeşehir Üniversitesi, Beşiktaş Kampüsü, Fazıl Say Salonu’nda saat 19.00’da başlayacak kutlamaya çok sayıda yazar katılacak.


Uzun yıllar gazetecilik mesleğinde hizmet veren ve “Meyyale”, “Taif’te Ölüm”, “Paris’te Son Osmanlılar” kitaplarının yazarı olan Hıfzı Topuz’un 85. yılı kutlamalarına bütün edebiyatseverler davetli.

Kutlamaya konuşmacı olarak Üstün Akmen, Hikmet Altınkaynak, Prof. Dr. Aysel Aziz, Kemal Bekir, Demirtaş Ceyhun, Öner Ciravoğlu, Özden Çankaya, Enver Ercan, Doğan Hızlan, Prof. Dr. Türkel Minibaş, Nurçay Türkoğlu ve Öner Yağcı katılacak.

Engin Ayça ve Alberto Modiano’nun saydam ve film gösteriminin ardından, müzik bölümünde Selami Akpınar, Karabey Aydoğan, Rahmi Saltuk, Bülent Mortaş, Cengiz Özkan birer dinleti sunacak.

Gülsen Tuncer’in sunacağı gece, Troya Folklor Araştırmaları Derneği’nin “İstanbul Karşılaması” ile sona erecek.

HIFZI TOPUZ’UN YAŞAM ÖYKÜSÜ


Gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz, 1923 yılında İstanbul’da doğdu. Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi olan yazar, Galatasaray Lisesi’ni (1942), İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni (1948) bitirdi. Steasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans (1957-59) ve yine Strasbourg Hukuk Fakültesi’nde gazetecilik alanında doktorasını yaptı (1960). 1947-58 yılları arasında Akşam gazetesinde önce istihbarat şefi, sonra yazı işleri müdürü olarak çalıştı. İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı. Paris’te Unesco Genel Merkezi’nde Özgür Haber Dolaşımı şefi olarak çalıştı (1959-1983). Uluslararası gazetecilik örgütleri arasında mesleksel işbirliği, basın ahlâkı, gazetecilik eğitimi ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti.

Afrika ülkelerinde, Hindistan’da, Filipinler’de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi. Kara Afrika’da kırsal basın projesini oluşturdu. 1962 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin, o zamanki adıyla Basın Yayın Yüksek Okulu’nun kuruluşu için, Paris’te Unesco’nun merkezinde ilk projeleri hazırladı. TRT’de Radyolardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı’nda bulundu (1974-75). 1986’da halen başkanlığını sürdürdüğü İletişim Araştırmaları Derneği’ni (İLAD) kurdu. Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleriyle çeşitli dergilerde diziler ve inceleme yazıları yazdı. Anadolu Üniversitesi, Galatasaray ve İstanbul Üniversiteleri iletişim fakültelerinde basın, radyo-televizyon tarihi, uluslararası iletişim ve siyasal iletişim dersleri verdi.

YAPITLARI
Kara Afrika (1970), Uluslararası İletişim (1985), İletişim’de Karikatür ve Toplum (1985), Paris’li yıllar (1994), Türk Basın Tarihi (1996), Başlangıcından Bugüne Dünya Karikatürü (1997), Meyyale (1998), Taif’te Ölüm (1999), Paris’te Son Osmanlılar (1999) ve Eski Dostlar...

ajanslar
Yayın Tarihi : 21 Mart 2008 Cuma 18:06:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?