16
Mayıs
2024
Perşembe
KİTAP

İlk gramer kitabını bulana bin altın

Türk dilinin ilk gramer kitabı "Kitabu Cevahirü'n Nahv fi Lugati't Türk"ü bulana 1000 cumhuriyet altını verilecek. Kaşgarlı Mahmud tarafından kaleme alınan kitabın şu an nerede olduğu bilinmiyor.

Kitabı bulana ödül vereceklerini açıklayan Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yakup Deliömeroğlu, "Gramer kitabının varlığı biliniyor, ama henüz gören yok." dedi.

Önümüzdeki yıl doğumunun 1000. yılı kutlanacak olan Kaşgarlı Mahmud, daha çok yazdığı "Divanü Lügati't Türk" adındaki Türkçe sözlük ile tanınıyor. Divanü Lügati't Türk'ün orijinali, halen İstanbul'da Millet Kütüphanesi'nde bulunuyor. Yazıldığı bilinmesine rağmen kendisi ortada olmayan Divanü Lügati't Türk'ün 1900'lü yılların başında Ali Emiri Efendi tarafından bir sahafta bulunduğunu söyleyen Deliömeroğlu, "Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı gramer kitabının da sahibi olan kişi tarafından özenle saklandığından eminim. Divanü Lügati't Türk de kayıptı, ikiz kardeşlerden birisi bulundu. İkinci ikiz de bir yerlerde gizleniyor ve umarım o da gün ışığına çıkacak ve çıkınca da çok büyük olay olacak." dedi.

AA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 20:15:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?