19
Mayıs
2024
Pazar
KİTAP

'İstanbul' New York'ta tanıtıldı

Gazeteci-yazar Tuna Köprülü'nün, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle hazırladığı "Kültür Başkenti İstanbul-The Capital of Culture" adlı kitabı, Amerikan Türk Cemiyeti'nin (ATS) düzenlediği bir etkinlikle New York'ta tanıtıldı.

Tuna Köprülü, 2 yıl önce Topkapı Sarayı'nda düzenlenen bir sergi açılışında, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın konuşmasını kendisine gelen bir telefon nedeniyle yarıda kesmek zorunda kaldığını, Topbaş'ın daha sonra davetlilerin arasına dönerek, "Özür dilerim, ama Paris'ten arıyorlar, Avrupa Parlamentosu İstanbul'u Avrupa Kültür Başkenti adayı olarak kabul ettiğini açıklamış" dediğini anlattı.

Köprülü, daha önce "İstanbul'daki Yabancı Saraylar" adlı kitabına da sponsor olan Topbaş'ın kendisinden, İstanbul'un Avrupa'nın kültür başkenti olması durumunda İstanbul'u özellikle yabancılara iyi bir şekilde tanıtacak ve onlara gururla sunabileceği nitelikte kapsamlı bir İstanbul kitabı hazırlamasını rica ettiğini, kendisinin de bu öneriyi kabul ettiğini söyledi.

Topbaş'ın kendisine bu kitabı hazırlaması için Atatürk kütüphanesini ve arşivlerini açtığını anlatan Köprülü, 3 ayını bu kütüphanede geçirdiğini ve kitabındaki İstanbul fotoğraflarının da mimar-fotoğrafçı Cemal Emden tarafından helikopterle çekildiğini belirtti. Köprülü, kitaptaki fotoğrafların bugüne dek başka hiçbir yerde basılmadığına dikkat çekti.

Köprülü, kitabının iki ana döneme ayrıldığını belirterek, birinci bölümde Roma ve Bizans dönemlerini (MÖ 627–MS 1453), ikinci bölümde ise 1453'ten sonraki Osmanlı dönemini tanıttığını söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 15:09:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?