19
Mayıs
2024
Pazar
KİTAP

Kireçci'den ilk emlak kitabı

Gayrimenkul yatırımı nasıl yapılırsa, para kazandıracağı son yılların en popüler konuları arasında yer alıyor. Gayrimenkuldeki trend böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda da popülerliğini koruyacak.

Türkiye'de emlak yatırımı alanında ilk kitabı yazan Milliyet gazetesi emlak muhabiri Tebernüş Kireçci gayrimenkulde nasıl yatırım yapılırsa para kazanılacağının kitabını yazdı. Neden Kitap tarafından yayımlanan "Gayrimenkulden nasıl para kazanılır?" adlı kitap emlak yatırımı yapmak isteyenlere rehber olacak nitelikte.

Mortgage'ın Türkiye'deki emlak fiyatlarına etkisi, kentsel dönüşüm projeleri, İstanbul'un emlak açısından yaşayacağı değişim, yabancıların emlak piyasasına ilgisi, konut kredisi, konut kredisinde dikkat edilecek noktalar, konut fiyatlarına yön veren etkenler, konutta ve arsada kazanma yöntemleri ve kira gibi konular işleniyor.

2004 ve 2005'teki makro ekonomik koşulların devam etmesi halinde gayrimenkulün 2006 ve 2007 yılında da kazandırmaya devam edeceğini belirten Tebernüş Kireçci, "Bir taraftan düşen konut kredisi faiz oranları diğer taraftan satışa sunulan cazip projeler emlak fiyatlarındaki yükselişi destekliyor. Ayrıca hem büyük kentlerde hem de kıyı şerinde yabancıların emlak satın alma iştahlarını da gözardı etmemek gerekiyor" diyor.

Türkiye'de gayrimenkul yatırımının bilinçli yapılmadığını vurgulayan Kireçci, "Özellikle konutta bunu görüyoruz. Maketin cazibesine kapılıp değerinin 2-3 katına konut satın alanların sayısı çok" diyor.
**********
Kitapta Türkiye’de gayrimenkul yatırımında dikkat edilecek 10 püf nokta şöyle sıralanmış:
1) Alternatif yatırım enstrümanlarını takip edin. Özellikle de faiz oranlarını. Faiz oranları düşerse emlak fiyatları yükselir. Yükselirse emlak fiyatları düşer.
2) Krediyle emlak satın alırken, satın alacağınız gayrimenkulün parasının en az yarısı cebinizde olsun.
3) Döviz ile kredi kullanırken çok temkinli olun. Kısa vadede kar ediyor gibi görünebilirsiniz. Ama uzun vadede zarar edebilirsiniz.
4) Şartlar ne olursa olsun Türkiye'deki emlak fiyatları uzun vadede yükselişini sürdürecek. Niteliklerine göre "ucuz" emlak bulursanız, kaçırmayın.
5) Yabancılar gelecek 5 yılda Türkiye'nin kıyı şeridinden çok emlak satın alacak. Kısa ve orta vadede emlaktan para kazanmak isteyenler kıyı şeridine yönelsin.
6) Mortgage sistemiyle birlikte orta ve uzun vadede, konut sahibi olmak isteyenlerin karşısına önemli fırsatlar çıkacak. Bu fırsatları kaçırmayın.
7) Orta ve alt gelir grubu için en ucuz konutları, en uygun fiyatlarla TOKİ satıyor. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, TOKİ'den konut satın almaktan korkmayın. Uzun vadede çok kar edersiniz.
8) "Site tarzı yaşam" bundan sonra çok daha yaygın olacak. Konut satın almak istiyorsanız, sitelerden almaya çalışın.
9) Yatırım amaçlı gayrimenkul satın almak istiyorsanız ve kira gelirine ihtiyacınız yoksa, arsa satın alın. Ama arsa satın alırken fiyatı ve özellikleri çok iyi araştırın. Arsada önemli fırsatlarla karşılaşabilirsiniz.
10) Yol ve ulaşım başta olmak üzere kamu yatırımları bölgede emlak fiyatlarını yükseltir. Emlak satın alırken iki nokta arasında tercih yapacaksanız, kamu yatırımlarının çok olduğu bölgeyi tercih edin.
.
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2006 Cuma 18:16:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?