15
Mayıs
2024
Çarşamba
KİTAP

Kitap fuarında Mevlana ayıbı

Dünyanın en büyük fuarlarından Uluslararası 59. Frankfurt Kitap Fuarı dün açıldı. Türk standının açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay katıldı. Günay yaptığı konuşmada, "Türkiye’nin çok renkli bir ebru olduğuna inanıyoruz. Bunu kimsenin bozmasına izin vermeyiz" dedi. Konya Belediyesi’nin bu yıl fuara katılmayıp Mevláná standının boş kalması ise büyük tepki çekti.

ULUSLARARASI 59. Frankfurt Kitap Fuarı dün açıldı. Türk standı 47 yayıncının katılımıyla Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yaptığı konuşmayla açıldı. Bakan Günay, Türkiye’nin çok renkliliğine işaret ederek "Bunu bozmak isteyen kötü niyetlilere rağmen biz bu çok renkliliğimizi koruyacağız" dedi.

Bakan Günay "Türkiye, gelecek yıl fuarın onur konuğu olacak. Bu yıl bir anlamda gelecek yılın hazırlığını da sergilemiş oluyoruz. Türkiye’nin inanılmaz çeşitliliğinden oluşan, tarifsiz güzellikte bir ebru olduğuna inanıyoruz. Hangi kötü niyetli çabalar maruz kalırsak kalalım, çeşitliliği ve rengarenk tabloyu bozmaya niyetimiz yok. Bütün içtenliğimizle bunu dünyaya tanıtmaya çalışacağız" dedi.

Fuara geçen yıl katılan Konya Büyük Şehir Belediyesi, bu yıl katılmadı. Mevláná’nın tanıtımı için ayrılan bölüm tamamen boş kaldı. 2007’nin UNESCO tarafından "Mevláná yılı" olarak ilan edilmesine rağmen, ünlü düşünür, şair ve mutasavvıfın dünyanın en büyük kitap fuarında tanıtılamaması eleştirilere yol açtı.

Avrupa Mevláná Vakfı Başkanı Sait Özcan, Konya Belediyesi’nin fuara katılmamasına şaşkınlık geçirdiğini belirterek, "Mevláná’nın ve Konyanın tanıtımı için büyük bir fırsat kaçırıldı. Dünya, Mevláná’yı konuşuyor, Mevláná’nın sahipleri ise ortada yok. Geçen yıl katılacaklarına keşke bu yıl katılsalardı. Stand hazır. Son ana kadar hazırlık yapıldı. Otelde yerleri bile ayrılmasına rağmen gelemediler. Konya Belediyesi ile irtibata geçtim. Bana, ’O kadar çok etkinlik düzenlendi ki maalesef fuar hazırlıklarını tamamlayamadık’ dediler. Böyle bahane olur mu?

Hasan AYCI/Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 13:54:53
Güncelleme :17 Ekim 2007 Çarşamba 16:18:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?