1
Haziran
2024
Cumartesi
KİTAP

Kitap'ta 'Çin' damgası

Çin’de üretim, özellikle ABD, İngiltere ve Almanya'da bulunan dünyanın en büyük yayınevleri tarafından talep görüyor. Büyük yayınevleri, kitaplarının yayın haklarını verdikleri ülkelere Çin'de üretimi şart koşuyor.
Yayınevlerinin şartları doğrultusunda Çin'e kayan üretimin Türkiye'de gerçekleştirilememesinin bir başka nedeni de Türkiye’deki teknolojinin çok eski olması. Son yıllarda popüler olan 3 boyutlu resimlerle süslü, kalın sayfalı ve ciltli kitaplarla elektronik, kumaş kapaklı, animasyonlu, yapbozlu ve çıkartmalı çocuk kitaplarının üretimi için gerekli olan teknolojiler, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinde bulunuyor.

Maliyetli yatırım


Çocuklara yönelik kitaplar da yayımlayan Remzi Kitabevi, Disney kitaplarının Türkiye'deki yayın haklarının sahibi olan Doğan Egmont Yayıncılık, İş Bankası Yayınları ve Marsık Yayınları üretimde Çin'e yöneliyor.
Remzi Kitabevi'nin, kendi matbaası olmasına rağmen Çin'den kitap ithal etmesi dikkat çekiyor.
Bu tarz kitapların Türkiye'de üretimi için oldukça maliyetli bir teknoloji yatırımı gerekiyor. Yayıncılar, yurtdışı bağlantılı yayınevleri aracılığıyla çalıştıkları için teknoloji yatırımının daha masraflı olacağı görüşünde birleşiyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 15:20:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?