22
Mayıs
2024
Çarşamba
KİTAP

Laz Kapital'den ikinci baskı

Mizahçı ve senaryo yazarı Yılmaz Okumuş'un, 'Karl Marx Trabzon'da doğsaydı' fikrinden yola çıkarak yazdığı 'Laz Kapital' adlı kitap ikinci baskısını yaptı.


Gırgır, Nankör, Hıbır, Ustura ve Küstah gibi mizah dergileri ile İnce İnce Yasemince, Kaygısızlar, Baskül Alise ve Tatlı Kaçıklar gibi dizilerin senaryo yazarı Yılmaz Okumuş, kitapta, hayatın farklı alanlarından konuları, Karadeniz'in kendine özgü şivesi ve düşünce tarzıyla ele alıyor.


Epsilon Yayınevi'nden çıkan mizah türündeki kitap, 151 sayfadan oluşuyor.


Okumuş'un 'Laz Kapital'inde, Karl Marx'ın metanın kullanım ve değişim değerine ilişkin tezleri mizahi dille şöyle anlatılıyor:


''Efendum meta iki yönlidur. Kullanum değeri ve değişum değeri vardur. Baluk Pazarinun orada bizum uşaklari biraraya toplayup buni örneklerle açuklamak istedum. Foter Osman'i koni mankeni yaptum. 'Ula Foter Osman, 20 kilo hamsin var tamam mi?' 'Tamam Laz Marks emice.'


'Şimdi buni 20 metre kumaşla değişturmek isteyisun...' Ula tutturdi, 'ben değişturmem, hamsimi kimseye vermem'. Bizum örnek yatti tabii. Keşke hamsi örneği vermeseydum.


Efendum tahmin edeceğunuz gibi metayla-metayi değişturmek içun 20 kilo hamsiyi sirtuna vurup çarşu pazar gezinmek berbat bir iştur. Haydi 20 kilo hamsiyi taşidun ya 20 tane beyuk kütüğün varsa. Ula kütüğü nasil taşiyacaksun?


Kütüğün değişim değerini hayata geçurmek, Asteruks ve Hopdeduks dişindaki insan evladi içun imkansuzdur. Uzatmiyayim, soninda bütün metalarun yerine geçecek ortak bir değişum değeri bulundi: Para.


Böylece o zamana kadar sirtinda 20 kilo hamsiyle, 40 kilo tuzla gezinmekte olan insanluk beyuk bir zahmetten kurtulmiştur. Bakunuz, bel ve sirt ağrilari, disk kaymasi paranun bulunmasindan sonra giderek azalmiştur. Ta ki hali saha denen lanet buluşa kadar.''

ajanslar
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2007 Cumartesi 16:08:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?