19
Mayıs
2024
Pazar
KİTAP

Noam Chomsky'ye beraat

ABD'li yazar Noam Chomsky ve Edward S. Herman tarafından yazılan "Rızanın İmalatı" adlı kitapla ilgili yargılanan Türkiye'deki yayıncısı, 2 editörü ve çevirmeni beraat etti.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Aram Yayıncılık'ın sahibi Fatih Taş ve dava konusu kitabın editörü Lütfü Taylan Tosun katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları editör Ömer Faruk Kurhan ile çevirmen Ender Abadoğlu ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Kadir Nazmi Yelkenci, dava konusunu hatırlatarak, Fatih Taş, Lütfü Taylan Tosun ve Ömer Faruk Kurhan'ın 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 11. maddesi uyarınca sorumlulukları bulunmadığı gerekçesiyle beraatlarına karar verilmesini istedi.

Kitabın Ender Abadoğlu tarafından tercüme edildiğini belirten Savcı Yelkenci, Abadoğlu'nun da suçlamanın unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatını talep etti.

Basın Kanunu'nun 2. maddesine göre sorumluluğun tercüme edene ait olduğunu belirten hakim Sevim Efendiler, Taş, Kurhan ve Tosun'un aynı kanunun 11. maddesi uyarınca sorumlulukları bulunmadığı gerekçesiyle beraatlarına karar verdi.

Hakim Efendiler, dava konusu kitabın yazarının, medya ile gündelik düzen içerisinde kurulu bulunan bazı ilişkileri ve kitle medyasının ekonomideki değerini araştırarak yazdığını belirtti.

Kitap bir bütün olarak incelendiğinde Anayasa'nın 26. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde öngörülen düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin kullanılması kapmasında, ağır eleştiri niteliğinde bulunduğunu belirten hakim Efendiler, unsurları oluşmayan suçtan Abadoğlu'nun da beraatına karar verdi.


aa
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2006 Çarşamba 17:14:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?