22
Mayıs
2024
Çarşamba
KİTAP

Okuması yok ama iki kitap yazdı

İstanbul’da yaşayan 32 yaşındaki bedensel engelli Ömer Bekir Kazan, okuma yazması olmamasına rağmen iki kitap yazarak yaşamın engellerine meydan okudu. Güçlükle konuşabilen Ömer, borçlanarak kitaplarını bastırdı.
Doğumu sırasında annesine yapılan yanlış iğneyle beyin damarları hasar gören ve boynundan aşağısı felç olan Ömer Bekir Kazan, iki kitap yazarak adeta engellere meydan okudu. Ailesinin üç çocuğundan en büyüğü ve tek erkek çocuğu olan Ömer’in ilk kitabı 1994 yılında yazdığı “Ayrılık Rüzgarı” adlı şiir kitabı oldu.

“ Her insan bir engelli adayıdır”

Engelli olmasına rağmen isyan etmenin doğru olmadığını ifade eden Kazan, “Engelli olmaktan hiçbir zaman şikayet etmedim. Sağlıklı insanlar da beklenmedik bir anda sağlığını yitirebiliyor. Neticede her insan bir engelli adayıdır” diyor.

Yine de yaşama tutunmak...

Fiziki engellerinin beynini ve kalbini kapsamadığını dile getiren Ömer, kitap yazarak bunu kanıtlayabildiğine inanıyor. “Ben de düşünebiliyor, sevebiliyor ve zaman zaman da kızabiliyorum” diyen Ömer Bekir Kazan, sağlıklı insanlardan tek farkının fiziki engeller olduğunu söylüyor.
Kazan, “Fiziki engellerim dışında sağlıklı bir düşünce tarzım ve sıkı sıkıya bağlı olduğum değerlerim var” diyerek kendisine haksızlık eden yaşama yine de sımsıkı bağlanıyor.
Engelli olmasına rağmen Ömer, en büyük hayalinin kitap yazmak olduğunu belirtiyor ve gururla ”Bunu da başardım. Başarım, azmimim zaferi” diyor.

Üçüncü kitap yolda

Yazdığı kitapların konusunu genellikle hayal dünyasıyla ortaya koyan Ömer, üçüncü kitabını da yazmakta olduğunu söylüyor. Yayınevlerinin desteklemediği genç yazar, hiçbir kişi ve kuruluşun desteğini almadan kısıtlı maddi imkanlarıyla kitaplarını yazdığını vurguluyor.
Kazan, eserlerinden herhangi bir maddi gelir sağlayamadığını, aksine 500 adet satılan kitaplarının üçte birini bedavaya dağıttığını anlatıyor. Azimli gencin basımevine de hala borcu bulunuyor.

“Oğlumun okuyabilmesi için gereken yardımı alamadık”

Yaşamın zorluklarına inatla direnen engelli yazarın en büyük destekçisi 72 yaşındaki babası Selahattin Kazan. Baba Kazan, “Yemek dahil bütün ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Onu okula gönderme şansımız olmadı. Bu yüzden okuma, yazması yok. O düşünüyor, söylüyor, biz de yazıyoruz” diyor. Oğlunun okuma-yazma öğrenmesi için elinden geleni yaptığını söyleyen Selahattin Kazan, “İlgili birçok yere müracaat ettik, ama gereken yardımı alamadık” diyerek yaşadıkları sıkıntıyı anlatıyor.

“Yazarın en büyük dostu okurlarıdır”

Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği ‘O-ku-mak’ adlı kitap fuarında kitaplarını tanıtma şansı bulan genç yazar Ömer Bekir Kazan, “Yazarın en büyük dostu okurlarıdır” diyerek, kitapseverleri fuara davet ediyor.

Nesrullah Sonay-(İÜHA)
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2007 Cuma 01:58:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?