15
Mayıs
2024
Çarşamba
KİTAP

Pelin Batu’dan Yahudilik Tarihi

 Sinema oyunculuğu ile tanınan Pelin Batu tarihçi Ahmet Almaz ile “Yahudilik Tarihi” adını taşıyan kitap yazdı...

Yahudilik Tarihi’nde Yahudilerin, dünyaya yayılmalarından, mezheplerine ve Siyonizm’in ortaya çıkışına kadar geçen bütün tarihler anlatılıyor. Türkiye’de dönmeler olarak bilinen Sabetaycılar’a da yer verilen kitapta tarihçiler tarafından tartışılacak birçok iddiada bulunuyor.

Pelin Batu ve tarih sözcüklerinin yan yana gelişi birçok kişiyi şaşırtabilir. Onun Boğaziçi Üniversitesi tarih bölümü mezunu olduğu ise çok az kişi tarafından biliniyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra tarih ile ilgisi daha çok bir okuyucu olarak kalsa da tarihçi Ahmet Almaz ile olan tanışıklığı onu tekrar tarihe ve yazmaya dönüş yapmaya sevk etmiş. Ama Yahudi Tarihi adını taşıyan bu çalışmaya rağmen ısrarla kesinlikle bir tarihçi olmadığının altını çiziyor.

Yahudi tarihini anlatan objektif yayınların ise azlığından yakınıyorlar. Kitabı hazırlarken de bu konuda Ahmet Almaz ile yaptıkları tartışmaları şöyle anlatıyor. “Mesela Yahudi adı, anti-semitik bir tanımlamamı diye dahi tartıştık. Yani günümüzde ister istemez politik olarak o kadar sivri bir yerde duruyor ki İsrail. O yüzden Yahudi mi desek Musevi mi desek diye tartıştık. “

Ahmet Almaz’da araştırmayı yaparken gözlemledikleri en büyük sorunun bu olduğunu söylüyor. Almaz “Yahudiler üzerine yazılan çoğu şey taraflı. Kimi seviyor kimisi de kötülemek amacıyla yazıyor. Objektif bir şekilde yazdık. Tamamen tarihi metinlere dayanarak yazılan bir kitap oldu.” Diyor.

Pelin Batu Yahudilerin tarih boyunca karşılaştıkları katliamların nedeni olarak ise onların sahip oldukları gücü görüyor. Gittikleri her yerde bir süre sonra gücü ele geçirdiklerini söyleyen Pelin Batu bunun sonucunda ise büyük katliamlara uğradıklarını söylüyor.

“Yahudi tarihi boyunca büyük jenositler olmuş. Paranın olduğu yerde her zaman tehlike vardır. Yahudiler tarih boyunca çok fazla güce sahip olmuş insanlar. Çok genelleme yapmak gerekmiyor. Ama niye böyle oldu deyince bunu kıskançlık olarak görüyorum. Sizde güç varsa, ekonomiyi bir şekilde kontrol ediyorsanız, her zaman ezilmiş ve parasız halk tarafından tepki ile karşılanırsınız.”

Sabetaycılar Artık Kalmadı

Yahudilik Tarihinin en ilgi çekici bölümlerinden birisi 16. yüzyılda Sabetay Sevi ile birlikte ortaya çıkan ve Türkiye’dede çok tartışılan Sabetaycılar. Pelin Batu bu konunun türkiye’de çok abartıldığını söylüyor. Özellikle Yalçın Küçük tarafından isimler üzerinden yapılan bir sabetaycılık araştırmasınıda doğru bulmuyor. Pelin Batu Türkiye’de Yahudilerin ve hristiyanların gittikçe yokolduklarını belirterek şunları söylüyor.

“Burada anti Yalçın Küçük bir söyleme girmeyeceğim ama bunlar heyecan verici konular. Ama herhalde bütün Türk toplumu dönme olamaz. Bana bu kadar çok ismin deşifre edilmesi tarihçiliğe uymuyor gibi geliyor.”

Baba tarafının Bulgaristan göçmeni annesinin ise Arnavut olduğunu söyleyen Pelin Batu “Bunlar Türkiye’nin zenginliğidir” diye konuşuyor.

Yazmak Daha Kalıcı

Sinema oyunculuğu ile tarih karşılaştırmasında ise tercihini yazmaktan yana kulanıyor. Fakat tarihçilik konusunda ise “ tarihçilik dünyanın en tehlikeli mesleklerinden birisi. Çünkü istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Kendi propagandanızıda yaparsınız” diyerek kendi tercihinin edebiyattan yana olduğunu söylüyor.

Yahudi Mezhebi Karaim’in Fikir Babası İmam-ı Azam Ebu Hanife

Kitap’da tarihçiler tarafındanda tartışılacak bazı iddialar yer alıyor. Ahmet Almaz Yahudi Karaim mezhebinin fikir babasının Sünni Hanefi mezhebinin kurucusu Imam-ı Azam Ebu Hanife olduğunu söylüyor. Kitap’tada yer alan bu iddiaya göre Abbasi döneminde Yahudiler arasındaki bir antlaşmazlıkta bu mezhebin kurucusu Annan Ben David Halife tarafından atıldığı zindanda İmam Azam Ebu Hanife’nin verdiği fikirler ile hayatını kurtarıyor.

edebiyatodasi.com
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2007 Cuma 18:34:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?