20
Mayıs
2024
Pazertesi
KİTAP

Pembe Köşk'te kitap tanıtımı

Yaşamının uzun yıllarını İsmet İnönü ile geçiren Ali İhsan Göğüş'ün kaleme aldığı "Hep İsmet Paşa'nın Yanında" adlı kitap Pembe Köşk'te tanıtıldı.

Pembe Köşk'ün salonunda gerçekleştirilen tanıtımda konuşan İnönü Vakfı Başkanı ve İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, sözlerine, "Ali İhsan Göğüş'e teşekkür ediyorum. İyi ki hiç babamı bırakmadınız, iyi ki bizlerle beraberdiniz" diyerek başladı.

İsmet İnönü ile Ali İhsan Göğüş'ün, yolları kesiştikten sonra 1953'ten itibaren gazeteci olarak 8, politikacı olarak 12 yıl birlikte çalıştıklarını anlatan Toker, "Göğüş, 38 yaşında babamın Turizm ve Tanıtma Bakanı oldu. Babam, ona 'radyo bakanım' diye takılırmış. Ona imzaladığı bir resimde de 'sevgili arkadaşıma' yazmış. O zaman 80 yaşında olan babamın bu sevgili arkadaşı da 40 yaşındaymış" dedi.

Ali İhsan Göğüş'ün zarif ve kültürlü bir eşinin bulunduğunu, aynı zamanda cesur bir Cumhuriyet kadını olduğunu anlatan Toker, çiftin kızı gazeteci Zeynep Göğüş'ün de İnönü Ailesi'nin çocuklarıyla büyü düğünü söyledi.

Özden Toker, Ali İhsan Göğüş'ün eski yıllardan sadece kendisinin kaldığını dile getirdiğini belirterek, "İyi ki varsınız, iyi ki ben de varım. Çocuklarımıza da gerçek dostluğun ne olduğunu gösteriyoruz" sözleriyle teşekkür etti. İsmet İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan da "Hep İsmet Paşa'nın Yanında" adlı kitabın bazı bölümlerinden alıntılar yaparak davetlilere okudu.

İsmet İnönü'nün mektubundan bir bölümü de aktaran Bilgehan, bu bölümde aile fertlerinin yanında sadece Ali İhsan Göğüş ile ailesinden bahsetmesinin de aralarındaki yakınlığı gözler önüne sermesi bakımından anlamlı olduğunu söyledi. Bilgehan, "Ali İhsan Göğüş'e ailemizin bir parçası olduğu için teşekkür ediyoruz" dedi. 

Bugünün "Anneler Günü" olduğunu da anımsatan Bilgehan, "Baş ta bugün aramızda bulunmayan anneannem Mevhibe İnönü olmak üzere tüm anneleri anıyor, tüm annelerin Anneler Günü'nü kutluyorum. Ayrıca hep söylüyorum, büyükannelerin torunlarından ileri olduğu tek ülke Türkiye. Onları şükran ve sevgiyle anıyoruz" diye konuştu.

-MÜHÜR İNÖNÜ AİLESİ'NE HEDİYE EDİLDİ-

Kitabın yazarı Ali İhsan Göğüş de İnönü Ailesi'ne yıllarca ev sahipliği yapan Pembe Köşk'te bu kitabı tanıtmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

İsmet İnönü'nün Cumhuriyet tarihinde önemli bir yerinin bulunduğunu ifade eden Göğüş, İnönü'nün Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı 'na girmemesini sağlamasının en önemli hizmetlerinden olduğunu kaydetti. "O dönemde ulus devlet olma sürecini tamamlamamış olan Türkiye bu savaşa girmesi halinde büyük sıkıntılar yaşayacaktı" görüşünü ifade eden Göğüş, bunun öneminin çok iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.
İsmet İnönü ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk arasında gerginlik olduğu yönündeki tartışmaları da anımsatan Göğüş, "İsmet Paş a'nın paraların, pulların üzerinden Atatürk'ün resmini çıkardığı iptidai, ucuz bir yalandır" dedi.

Ali İhsan Göğüş, siyaset dışı kalan milli mücadele kahramanlarına İnönü'nün, Atatürk etrafında tartışmaya girmemesi yönünde uyarılarda bulunduğunu da ifade ederek, "İnönü, onlara 'siz Cumhuriyetçi misiniz?' diye sordu. Onlar da 'evet, Cumhuriyetçi'yiz' dediler. İnönü de 'o zaman O'nu tartıştırmam' karşılığı verdi" sözleriyle İnönü'nün bu konudaki kararlı tavrını aktardı.

"İsmet Paşa'nın evinde konuşmak bana nasip oldu" sözleriyle duyduğu mutluluğu dile getiren Göğüş, daha sonra İsmet İnönü'nün fotoğraflar ını vermek istediklerine imza yerine kullandığı mührü İnönü Ailesi adına Özden Toker'e armağan etti.

Ali İhsan Göğüş'ün kızı Zeynep Göğüş de İnönü Ailesi'ne teşekkür ederek, "Bende de bir dolmakalem var, İsmet Paşa hediye etmişti. Ben savruk bir insanım. Bugüne kadar yüzlerce, binlerce kalem kaybettim. Ama, insan demek ki değer verdiği şeyleri kaybetmiyor. Biz de aynı şekilde Cumhuriyet değerlerine özen gösteriyoruz ve onları kaybetmeyeceğiz" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2008 Pazar 09:43:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?