16
Mayıs
2024
Perşembe
KİTAP

Şirket-i Hayriye ile Boğaz turu

Asya ile Avrupa arasındaki yolculukta vapurların öyküsü fotoğraflarla anlatılıyor.

Boğaz’ın değişmez sakinleridir vapurlar, tabii onlara eşlik eden martıları saymazsak. Asya-Avrupa arasında yapılan en kısa deniz yolculuğunun mekânı vapurların doksan dört yıllık serüveni kitaplaştırıldı.

Yeni vapurların geleceği dedikodusunun ortalıkta dolaştığı bugünlerde, Şirket-i Hayriye’nin emektar semaver bacalı, yandan çarklı, uskurlu vapurlarının öyküsü Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Murat Koraltürk tarafından hazırlandı. Kitapta 1851 yılında kurulan Şirket-i Hayriye’nin İstanbulluların yaşantısındaki yeri belgeler ve resimlerle anlatılıyor.

“Herkesin bir vapur hatırası vardır” sözü ile başlayan kitapta savaş günlerinden mehtaplı gecelere vapurların sosyal yaşamdaki yeri de aktarılıyor. İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) katkılarıyla yayımlanan kitapta vapurların kömürle çalışan, elektrik ve ısıtmanın olmadığı zamanlarından günümüz modern hallerine kavuşma süreci kahramanlarıyla birlikte anlatılıyor. Kitap, Boğaziçi’nde yerleşim ve ulaşımın gelişiminin anlatıldığı ilk bölüm, şirketin kuruluşundan 1945’te hükümet tarafından satın alınmasına kadar geçen süredeki tarihsel gelişiminin ele alındığı ikinci bölüm, şirketin iktisadi durumu ile ulaştırma işlevinin aktarıldığı üçüncü bölüm ve İstanbulluların gündelik yaşamındaki Şirket-i Hayriye’nin yerini anlatan son bölüm olmak üzere dört bölümden oluşuyor. İskeleleri, bacaları, kaptanları, vapurlarıyla Şirket-i Hayriye okuyucuyu adeta yüz yıllık bir Boğaz turuna çıkarıyor.


ŞİRKET-İ HAYRİYE
Murat Koraltürk
İDO
268 sayfa
0212 455 69 00

zaman
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2007 Pazar 16:03:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?