19
Mayıs
2024
Pazar
KİTAP

Türk edebiyatı tanınmıyor

FRANKFURT Kitap Fuarı’nda Hürriyet’in düzenlediği "Avrupa ve Türk edebiyatı" konulu panelde Avrupa’da Türk edebiyatının geçmişi ve geleceği tartışıldı.

Paneli yöneten Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve eleştirmen Doğan Hızlan Türk edebiyatının Avrupa’da yeteri kadar tanınmadığını belirterek, "Edebiyatın gerçek anlamda tanınması için sadece birkaç yazarın çevrilmesi yetmez. Ne kadar çok eser çevrilirse Türk edebiyatı dışarıda o kadar tanınır ve okunur. Edebi ilişkiler açısından Türkiye ile Avrupa arasında eksiklikler var" dedi.

Türk edebiyatının Avrupa’da doğru temsil edilmediğini belirten şair Hilmi Yavuz, Türk edebiyatında modernleşmenin romanla başladığı yönünde bir yanlış kanaat bulunduğuna işaret ederek şunları söyledi: "Türk edebiyatı Türk şiiri demektir. Roman 19. yüzyılın ortalarında gelişmiştir. Oysa Türk şirinin tarihi bin yıldan da eskidir. Türk edebiyatının taşıyıcıları ve özneleri şairler olmuştur. Orhan Pamuk da başarılarını şiirden esinlenerek yazdığı romanlarına borçludur."

Modernleşme şiirle

Yazar Refik Durbaş da edebiyatta modernleşmenin şiirle gerçekleşeceğini belirterek, "Yunus Emre’nin 500 yıl önce yazdığı bir şiirinde kullandığı ’Karaşın’ sözcüğünü Yakup Kadri Karaosmanoğlu ’Nurbaba’ romanında kullanmış. Bu sözcük tıpkı ’Sarışın’ gibi ’Karaşın’ olarak ten rengini belirtmek için kullanılıyordu. Ama yıllar içinde unutulmuş. Bir romancı, 500 yıl önce yazılmış bir şiirden etkilenerek bu sözcüğü romanında kullanıyor. İşte edebiyatta modernleşme budur."

Yazar Metin Celal, Avrupa’da Türk edebiyatının 1900’lü yılların başından itibaren görülmeye başlandığını, ancak yeteri kadar temsil edilmediğini söyledi. Fuarda Alman yayınevlerinin stantlarında daha çok Almanya’da yaşayan ve Almanca yazan Türk yazarların eserlerini gördüğünü belirten Celal, "Çağdaş Türk edebiyatından sadece 21 eseri görebildim. Bu durum beni hayal kırıklığına uğrattı" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 17:47:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?