16
Mayıs
2024
Perşembe
KİTAP

Veda-Esir Şehirde Bir Konak

"Veda-Eski Şehirde Bir Konak" adlı kitapta, Osmanlı'nın son döneminde işgal altındaki İstanbul'un bir konağında yaşananlar anlatılıyor...


Ayşe Kulin'in 'Veda-Esir Şehirde Bir Konak' adlı kitabı okurla buluştu..


Ayşe Kulin yeni romanı 'Veda-Esir Şehirde Bir Konak'ta Osmanlı'nın son Maliye Nazırı aracılığıyla bugün birer 'hain' olarak bilinen o dönemin devlet adamlarını anlatıyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde işgal altındaki İstanbul'da bir konakta yaşananları anlatan romanında Ayşe Kulin, imparatorluğun son Maliye Nazırı ve ailesi aracılığıyla o dönemin resmini çiziyor. Her şeye rağmen padişaha ve ailesinin de yıllardır hizmet verdiği imparatorluğa bağlı kalmak isteyen ama çökmekte olan bir İmpatorlukla yeni bir çıkış yolu arayan milliciler arasında sıkışan Maliye Nazırı'nın öyküsü, o dönem Türk aydınının ve dönem Türkiyesi'nin de öyküsü... Biyografik veriler ile roman tekniğini birleştirmekteki ustalığıyla bilinen yazar bu kez bir İstanbul öyküsü ile bir imparatorluk tarihini birleştirmeyi seçmiş. Kulin, 'Veda-Esir Şehirde Bir Konak'ın kaynaklarını ailesinde bulmuş. Yazarın anne tarafından büyük dedesi olan Ahmet Reşat Bey, son Osmanlı Meclisi'nde Maliye Nazırı olarak görev yapmış. Ailesinin diğer erkekleri gibi Ahmet Reşat Bey de Osmanlı hanedanı için çalışmış. Ahmet Reşat Bey, eğitimli, zarif, namuslu, sorumluluk sahibi bir karakter. Konaktaki herkesin hayatı onun için çok önemli. Hatta konakta kaçak olarak kalan eski İttihatçı, yeni Millici yeğeni Kemal'den bile tüm kızgınlığına rağmen ilgisini, sevgisini esirgemiyor. 'Veda-Esir Şehirde Bir Konak', Ahmet Reşat Bey'in yaşamı özelinde, bir dönemin panoramasını çiziyor; konakta yaşayan insanların her biri diğerinden farklı amaç ve ideolojilerle hayata bakıyor.

sayımın bavulu
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 16:56:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?