22
Mayıs
2024
Çarşamba
KİTAP

Yazı Odasında Yolculuklar

Günümüz Amerikan edebiyatının en yaratıcı yazarı Paul Auster 60 yaşına girdi. Bugüne kadar yazdığı 'en tuhaf roman' dünyayla aynı anda, tam da 60. yaşgününde tüm kitapevleride. Yazı Odasında Yolculuklar, okuru, Auster'in tüm romanlarındaki karakterlerle buluşturuyor. Kendi yarattığı karakterler Auster'i yargılıyor. 

Bir yatak, bir yazı masası ve bir iskemleden başka bir şey bulunmayan, tek kapılı, tek pencereli bir oda. Yaşlı bir adam, bu odada belleğini yitirmiş olarak uyanır. Kim olduğunu, buraya nasıl geldiğini anımsamaz. Odaya gelen belli belirsiz kişiler, Bay Boş’a anımsayamadığı suçlar yöneltirler, kimliği ve geçmişine ilişkin örtük sözler ederler. Tavana gizlenmiş bir kamera durmadan fotoğrafını çeker, bir mikrofon odadaki her sesi kaydeder. Biri izlemektedir sanki. 

Paul Auster’ın yeni romanı Yazı Odasında Yolculuklar, gizemli metinleri, bilmece kimlikleri, kahramanının gizli geçmişi ve belirsiz işkencecisiyle belki de yazarın en tuhaf romanı. Ama Bay Boş’un dünyasının bizim dünyamızdan çok da farklı olmadığını düşünürsek, belki de o kadar tuhaf değil. Bay Boş’un kurmaca yaşamı, Kafka, Beckett ve Borges’in yarattıkları dünyadaki yerini alırken, günümüz gerçekliğini tüm ürkünçlüğüyle sezdiriyor okura. 

Belki de bugüne kadar yazdığım en tuhaf roman.”
Paul Auster

“Paul Auster’ın yeni romanı, Samuel Beckett’ın doğumunun yüzüncü yılında eski ustaya göz kırpıyor.”
The Guardian

“Bir yazar kendine karşı saygı gösterisinde bulunabilir mi? Bunu ancak Paul Auster başarabilirdi. Kendi yarattığı karakterler Auster’ı ‘yargılıyor’.”
The Program

“Kafka ve Borges’in soyundan gelen Auster, öykü anlatmanın büyüsüne kapılıyor. Yazı Odasında Yolculuklar, metafizik bir masal. New York Üçlemesi’nden Leviathan’a, yazarın önceki yapıtlarındaki karakterlerin bir geçit töreni.”
Booklist

Çeviren: Taciser Ulaş Belge
Sayfa: 144
ISBN: ISBN 978-975-07-0711
Baskı Tarihi: Şubat 2007
Özgün dili: İngilizce
Özgün Adı: Travels in the Scriptorium
canyayinlari.com
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 10:31:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?