30
Mayıs
2024
Perşembe
KİTAP

Yeni çıkan kitaplar

Nur Yazgan’ın ödüllü romanı “Lal Kitap”, Cahit Kayra’nın “Osmanlı’da Fetvalar ve Günlük yaşam”, Hakan Kağan’ın “İmparatorluğun Son Akşamı Kuşçubaşı Eşref” adlı çalışmaları okuyucuyla buluştu...

Nur Yazgan’ın “Duygu Asena Roman Ödülü”nü kazanan romanı “Lal Kitap” Doğan Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Genç yazar romanında, Üsküdar’ın kenar mahallelerinden birinde, halı dokuyan Zeliha adlı genç bir kızın hikayesini anlatıyor.

Cahit Kayra’nın “Osmanlı’da Fetvalar ve Günlük Yaşam” Boyut Yayın grubundan çıktı.

Kitapta kadına verilen değer, farklı etnik kökenlere sahip kişiler arasındaki hukuki denge, Osmanlı’dan Cumhuriyet Türkiye’sine uzanan süreç içinde karşılaştırılarak toplumsal çözümlemelere varılıyor.

Timaş yayınları tarafından yayımlanan bir diğer kitap Hakan Kağan’ın kaleme aldığı “İmparatorluğun Son Akşamı Kuşçubaşı Eşref”. Çalışmada, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde oluşturulan Teşkilat-ı Mahsusa’nın kurucusu Kuşçubaşı Eşref’i okuyucuya tanıtıyor.

Bahadır Selim Dilek’in Onikiada Türkleri hakkında bilgileri paylaştığı “Ege’nin Unutulan Türkleri” adlı kitabı, Cumhuriyet Kitaplarından çıktı. Dilek kitabında, Lozan Antlaşması’nın sağladığı haklardan yararlanamayan, 1912’den 1943 yılına kadar İtalya’nın, 1947 yılından sonra da Yunanistan’ın baskıları sonucu bugün tamamen yok olma noktasında olduğunu söylediği Onikiada Türkleri’nin yaşadığı trajediyi, Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1960’lı yılların sonuna kadar olan döneme ilişkin resmi yazışmalara dayanarak anlatıyor.

Giderek yok olan Boğaziçi yalı mimarlığının seçkin örneklerinden Sadullah Paşa Yalısı’na ait Mimar Cemal Emden’in çektiği fotoğraflar ile usta yazarların yalı hakkında makalelerinden oluşan “Sadullah Paşa ve Yalısı” isimli kitap, Yapı Endüstri Merkezince (YEM) yayımlandı. Yalının fiziksel yapısının yanı sıra, tarihsel ve kültürel boyutunun da beraberinde ele alındığı metinlerden oluşan kitapta ayrıca Sadullah Paşa’nın yaşamına ve etkinliklerine de ışık tutuyor.

Mehmet Nuri Yardım’ın “Romancılar Konuşuyor” adlı çalışması Nesil Yayınları tarafından yayımlandı. Yardım’ın kitabında, Peyami Safa, Kemal Tahir, Necati Cumalı, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Gülten Dayıoğlu, Mehmed Niyazi, Sevinç Çokum, Yavuz Bahadıroğlu, Mustafa Miyasoğlu gibi yazarlar, kendilerine yöneltilen sorulara cevap verirken, edebiyat dünyasıyla tanışmalarını, ilk okudukları kitapları, kendilerini etkileyen yazarları, sanat edebiyat görüşlerini de anlatıyorlar.

Araştırmacı yazar Ahmet Almaz’ın yeni çalışması “Tevrat’ın Türk Evlatları” Yakamoz Yayınları tarafından yayımlandı. Almaz, çalışmasında, “Türkler ve Yahudiler kardeş midir? Sabetaycıların inançları nedir? Atatürk, kendisinin Yahudi olduğunu iddia edenlere ne cevap verdi? Osmanlı İmparatorluğu, Türk-Yahudi işbirliği sonucu mu doğdu?” gibi pek çok soruya cevap veriyor.

Gürcistan’ın çağdaş şairlerinden Dato Mağradze’nin kitabı “Salve”, Eşref Yılmaz ve Manana Gurgenidze’nin çevirisiyle Yeraltı Yayınları tarafından yayımlandı. Birçok dile çevrilen “Salve”, Avrupa şiir festivalinde birincilik almıştı.

DİĞER KİTAPLAR
Oral Çalışlar’ın “Liderler Hapishanesi 12 Eylül Günlükleri”, Türkan Saylan’ın “100 Soruda Sivil Toplum” Cumhuriyet Kitaplarından, Richard Gott’un “Hugo Chavez ve Bolivarcı Devrim” Yordam Kitaptan, Pelin Böke’nin “Son Osmanlı Meclisi’nin Son Günleri” ve Süha Tuğtepe’nin “Nişantaşı... Nişantaşı...” adlı kitapları Doğan Kitapçılıktan ve Italo Calvino’nun “San Giovanni Yolu” Yapı Kredi Yayınlarından çıktı.

AA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 14:38:16
Güncelleme :7 Temmuz 2008 Pazartesi 15:11:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?