20
Nisan
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Bravo Engin Alkan

Tiyatro der dururuz hep. Diyelim tabi ki; çünkü bir ulus için çok önemli bir yerde durur, durmalı da. Türk Tiyatrosu vardır, yoktur, bebektir, gelişmemiştir, bu oyunda dekor yanlış kullanılmış, dramaturgi yanlış yapılmış, kostüm saçma olmuş, reji vs nedenle bir şey anlamadım uyudum der bazı her şeyi bilen EN tiyatro adamları. Bu EN tiyatro adamaları böyle yapmakla bu sanat’a öylesine hizmet ederler ki anlatamam. Mesela gözleri kapalı oyun izleme tekniği. Hımm ilginç hakikaten. Oyunu öyle eleştiriler ki oyunu görmek değil adını bile duymak istemezsin, sanki hiç bu işten anlamayan üç beş cahil bir araya gelmiş de bir şeyler zırvalıyorlar gibi. Bu EN tiyatro adamalarının ne kadar tiyatro içinde olduklarını merak ediyorum. Çünkü öyle oyunları ve oyuncuları alaşağı ediyorlar ki yorumlarıyla kendilerini komik duruma düşüyorlar.

Onlar oyunu seyretmekten çok neden ben orada, oyunda, o tiyatroda değilim diyor bağıra bağıra. Aksi takdirde oyunun kendisinde uyandırdığı duyguları anlatır eleştiri yaparken, tümden oyunu ve oyuncuları çöpe atmaz.
Türk Tiyatrosu gelişmiyor diyen EN’lere bazı batı hayranı tiyatroculara şunu söylemek istiyorum. Aslında geri kalan Türk tiyatrosu değil sizsiniz. Sözü şuraya getirmek istiyorum tiyatroyu dert edinenler bunu sanat haline getirir. Derdin çaresi aranır, bulmak için araştırmalara girişilir. Yeter ki derdiniz olsun tiyatroyla, belden aşağı vurarak kavganız değil. İşte tam bu noktada derdi olan bir adam ve onun yönettiği oyundan bahsetmek istiyorum. İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarında izlediğim Musahip Zade Celal’in yazdığı İstanbul Efendisi oyunu ve yönetmeni Engin Alkan. EN tiyatro adamlarına tavsiye ederim mutlaka izlesinler, derdi olan insanlar nasıl oyun sahneye koyuyorlar görsünler. Şimdi oyunu burada anlatıp EN tiyarocuların mesleğini ellerinden almak istemem, yoksa gidip eşleriyle kavga ederler. Aile faciasına sebep olmak istemem.

Bravo Engin Alkan Tiyatroyla derdin var ve umarım hiçbir zaman çare bulamazsın, hep ararsın, bizde bu arayışında seni hayranlıkla ve müteşekkir kalarak izleriz.

 

Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 13:22:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?