22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Farklı renkler, farklı lisanlar: Aynı İnsanlar

İnsanlar dünyanın her yerinde aynı dertlerden muzdarip. Dili, dini, ırkı, mezhebi ne olursa olsun insan insandır. Baş ağrısı, kanser, trafik kazası, işsizlik, ihanet, aşk ve ölüm…her yerde insanoğlunu buluyor. Evrensel gerçekler ışığında hayatımız yaşıyoruz. Atık herkes herkesi biliyor hatta görüyor. Yok birbirimizden farkımız. Belki ten renklerimiz farklıdır, ama dediğim gibi dertlerimiz aynı.

Eeee böylesine aynı canlılar neden birbirine üstünlük kurmaya çalışır. Kendilerini üstün sanırlar. Bu ne hırs, bu ne bencillik…

Kimileri kimilerinin ülkelerini işgal ediyor. Kollarını bacaklarını kırıyor, kendilerince saçma gerekçeler bulup insanların özgürlüklerini kısıtlıyorlar. Peki ellerine ne geçiyor. Aslında kocaman bir hiç.

Ve bazıları gülümseyerek yaptıklarını anlatabiliyor. Çocukları, masum insanları katletmenin açıklaması olmaz. Olsa olsa kendi bozuk yapılarını tatmin etme çabasıdır bu.


Bu tatilde çok farklı insanlarla tanıştım. Çok çeşitli ülkelerden. İnanın hepimiz aynıyız. Derdimiz, sorunumuz yok. Sadece insan olduğumuzu hatırlamamız gerekiyor. Her şey burada gizli.


ADEM OĞLU

Miskin Adem oğlanı,nefse zebun olmuşdur
Hayvan canavar gibi,otlamağa kalmıştır

Hergiz ölümün sanmaz,ölesi günin anmaz
Bu dünyadan usanmaz,gaflet önin almışdur

Oğlanlar öğüt almaz,yiğitler tevbe kılmaz
Kocalar taat kılmaz,sarp rüzigar olmuştur

Beğler azdı yolundan,bilmez yoksul halinden
Çıktı rahmet gölünden,nefs gölüne dalmışdur

Yunus sözi alimden,zinhar olma zalimden
Korkadurın ölümden,cümle doğan ölmüşdür

Yunus Emre
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2007 Çarşamba 18:30:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?