19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Memleketimden İnsan Manzaraları- 2

Evet, insanlarımızdan bahsediyorduk. Yine şu İEET otobüslerini biraz konuşalım. Bu otobüslerdeki koltukların arkası tam bir yazı tahtası haline gelmiş. Yazılanlardan anlaşılan şu ki; karalamaları bay ergen veya bayan ergenler yapmışlar. En azından metinlerden öyle anlaşılıyor. Burcu Ahmet’i seviyor, Sevda bu can sana kurban, dertliyim sevdalım, 11B den Tunç, Burcu ölümüm olacaksın. İstanbul’u dar ederim. Sen bilmesen de sana mecburum, bazen de telefon numaraları… İşte bu yazılar yurdum insanının otobüslerdeki koltuk arkalarına yazdığı ve benim terbiyemin el verdiği bazı metinler. Bunları neden yazarlar, niçin yazarlar hiç anlayamam. Özellikle de   bunu yapanlara, şunu sormak istiyorum hepimizin verdiği vergilerle alınan kamu mallarına zarar vermekten nasıl bir keyif alıyorlar.

Otobüse bindiğimde hele bir boş yer bulup oturduğumda, benim sıkıntılarım başlıyor. Belki birçoğunuzun başına gelmiştir bu anlatacaklarım. Özellikle de bayanlar çok şikâyetçi oluyor doğal olarak bu meselelerden. Neyse hemen problemi size antlayım. Şimdi boş yer bulup güzelce ve sevinçle gidip oturuyorsunuz. Yer bulduğunuz için de içinizde bir mutluluk var. Yolunuzda uzun. Oh diyorsun içinizden ve camdan dışarıyı seyrediyorsunuz. Ama birden yanınıza biri otuyor. Siz şöyle bir bakıyorsunuz göz ucuyla. Ayaklarını açarak ve yayılarak oturduğu için bir öhö yapıyorsunuz düzeliyor sonra yine yayılarak oturuyor. Artık sizde mutluluğun yerini huzursuz alıyor. Çünkü çok rahatsız oluyorsunuz. Benim başıma çok geldi ve çok rahatsız edici gerçekten. Siz kenara sıkışıyorsunuz anlasın diye ama o yine de yayılarak oturuyor, bazen sizin koltuğunuzun sınırlarını bile geçebiliyor. Ben bu durumlarda hemen uyarıyorum. Bilmem siz ne yapıyorsunuz, ya da yaparsınız? Ama lütfen toplumda hal ve hareketlerimize çok dikkat edelim. Bu bir bayanın başına geldiği zaman rahatsızlığını söyleyemeyebiliyor. Herkesin kendine çeki düzen vermesi ve başkalarının haklarına saygı duyması gerekir.


Bir de otobüslerde yüksek sesle cep telefonuyla konuşanlar var. Siz onun bütün meselelerini öğreniyorsunuz. Adeta konuya zorla dâhil oluyorsunuz. Şuan kuafördeyim, köprüdeyim, annemdeyim, çekimdeyim, yemekteyim… Şeklinde konuşup komik durumuna düşenler de oluyor. Bazıları da konuşurken durağı kaçırıp’’ aman şoför bey dur dur inecek vardı ‘’ diye bağırıp ortalığı karıştırıyor.

Bazen de’’ şoför bey bu otobüs nereye gidiyor ‘’ şoför ise ‘’siz gideceğiniz yeri söyleyin, ben size geçtiğim bütün durakları mı sayayım kardeşim’’ diye başlayıp ciddi tartışmaların olmasına sebep olan repliklere de rastlanabiliyor.

Bir de uyuma numarası yapanlar var. Yer vermek istemeyenlerin başvurduğu bir yöntem bu. Ama artık bu numara geçmez oldu. Bir defasında bir lise genç’i Bostancı’da otobüse binen yoğun yolcuyu görünce derin bir uykuya dalma gereği duydu olacak ki; ağzını açarak uyumaya başladı. Ama bir durak sonra teyzenin biri’’ evladım yer versene bak yaşlılar var’’ deyip onu uyandırdı ve yerine de bal gibi oturdu. Bunu  numara olarak yapanlara duyrulur!
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2006 Pazartesi 17:57:03
Güncelleme :11 Kasım 2006 Cumartesi 17:50:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?