22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Sevgi, Saygı : İNSAN

Sevgi hayatta mutlu olmanın en önemli göstergesidir. Sevgileri yarınlara bırakmamalıyız. Günde, anda yaşamalıyız. İnsanı yücelten bir duygudur bu. Bu duygunun beraberinde saygı gelir. Birlikte ve huzur içinde yaşamanın en önemli koşulu olan bu duyguların olmadığı her yerde kaos vardır, kaba kuvvet vardır. Sevmeyi bilen insanda merhamet duygusu gelişir. Merhameti olan insan, cana kıymaz, hırsızlık yapmaz, işlerinde hileye başvurmaz..... örnekleri çoğaltabiliriz.

Saygı bir insanın diğer insana olan değer duygusudur. Onu kabul etmesi duyduğu saygıyla eş değerdedir. Kabul etmekten kastım onun varlığına, yaşama biçimine, fikirlerine, eserlerine, inançlarına hakaret etmemesi o kişiyi o şekilde kabul etmesi.
İnsan olmanın gereğidir zaten sevgi ve saygı. Toplumlarda bu insani değerler azalmışsa insan olmaktan uzaklaşılmış olur, artık orada kötülükler başlar. İnsanlar sevgiyi hayatlarında çok ötelere itiyorlar. Onun yerini para, menfaat, makam, mevki ve diğer hırslar alıyor. Bunlara ulaşılınca mutlu olunacak zannediliyor, Nihayet ulaşılıyor fakat insan oğlu görüyor ki mesele bunlar değilmiş. Ortada huzur yok. Bu da bize gösteriyor ki asıl olan mutluluk iç huzura ulaşmakla oluyor. Yani sevmekle, saygı duymakla, merhametle, iyilik yapmakla.........


Ülkemizde gençlerin uyuşturucuya alışması, birbirleriyle kavga etmesi gibi kötü fiillerin bir çok sebebi olabilir ama bence en önemli sebebi insanı değerlerden uzaklaşmaları yani iç huzurlarının olmaması.

Yazarlar, çizerler ve tüm diğer sanat dallarının bence en önemli mesajı sevgi olmalıdır.


Umuda uzat elini varsın öyle kalsın
Yorulsun kolların.
Bağıra bağıra türkü söyle bir de
Kısılsın sesin.
Sonra boylu boyunca uzan
De ki sebebi yorgunluğum :Sevgi, umut, aşk
Ve sor : Ya sizin yorgunluk sebebiniz
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2005 Salı 17:35:52
Güncelleme :10 Mayıs 2005 Salı 17:42:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Aslı YILMAZ IP: 85.101.210.xxx Tarih : 20.07.2005 19:49:12
Erdal bey köşe yazılarınızı, takip ediyorum. Bir şey soracağım. Yazılarınızın veya bazı yaptığınız haberlerin ardından yayınladığınız şiirler kime ait. E.Y kim lütfen açılımlı yazarmısınız. Teşekkür ederim.