19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Şimdi okullu olduk!

Eğitim başladı. Hayırlı olsun. Olsun olsun da, sorunlar çözülsün de katmerli hayırlı olsun diyelim. İlköğretim ve Ortaöğretim öğrencileri keşke yurdumuzun her yöresinde eşit şartlarda
eğitim görebilseler. Bence devletin en önemsemesi gereken meselesi bu. Eğitimde eşitlik.

Bilmem ne okulun başarası yüksek, bilmem ne okulun ki düşük, bilmem ne okulun ki orta…
Bu şekilde kategorize edecekseniz ve bunu da gençler için hayati önem taşıyan öss sınavlarında belirleyici bir unsur olarak koyacaksanız, eğitimi her yere eşit götürmelisin. Eğer götüremiyorum imkanlarımız bu kadar, zamanla olabilir diyorsan. Neden okul başarısı gibi bir adaletsizliği kazanmanın bir bakıma ön koşulu haline getiriyorsun! Anlayamıyorum. Ayrıca cevap ta bulamıyorum. Bulan varsa lutfen söylesin.

Branş dersine branş öğretmeninin girdiği, her türlü fiziki ve sosyal donanıma sahip bir okulda okuyan bir öğrenciyle, hala sobalı okullarda okuyan, okuluna gitmek için 2 saat yol yürüyen, okuldan çıkınca da çalışmak zorunda olan öğrencinin koşulları bu kadar uçukken, garip uygulamaları sayın büyüklerimiz nasıl yapıyorlar anlayamıyorum. Yine soruyorum anlayan varsa lutfen söylesin.

Eğitim ki bir ulus için hayati önem arz eden bir konudur. Toplum eğitim sayesinde yönünü bulur. Faydalı, düşünen, sorgulayan, üreten bireyler haline gelir. Devlet o nedenle en büyük payı eğitime ayırmalıdır. Öğretmenlerin ekonomik açıdan rahat etmelerini sağlamalıdır. Bu ülkenin yargıcını, doktorunu, askerini, savcısını…. Yetiştiren onlardır. Geleceğe yön veren insanları el üstünde tutmalıyız.

Okullarımızda öğrencileri, bilime, ilime, gelişime yönlendirmeliyiz. Araştırma yapma, deney yapma olanakları tanımalı, üreten beyinler haline gelmeleri için harcamalardan kaçmamalıyız. Devletimiz eğitimde eşitliği sağladıktan sonra, en garip bulduğum da şu katsayı meselesi ve okul puanı hesaplamaları gibi sorunları da bir an önce çözüp;  kaliteli eğitime öncülüğünü attığı adımlarla göstermelidir.

Ben umutsuz asla değilim. Bu sorunlar duyarlı insanlar tarafında hep dillendirilirse, gazete, dergi, TV’lerde konuşulursa, önemi anlatılırsa büyüklerimiz farkına varacaktır.
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 20:38:15
Güncelleme :23 Eylül 2006 Cumartesi 13:30:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Keriman TUTUK IP: 85.99.232.xxx Tarih : 22.09.2006 18:10:26
Sayın Erdal bey öncelikle yazılarınızın kalitesinden ve yaptığınız doğru tespitlerden ötürü teşekkür ederim.Ben 22 yıllık öğretmenim çok çeşitli ortamlarda calıştım.Düzelmeden yana umudumu kesmek üzereyim ama yinede elimizden geleni esirgememiz gerektiğini düşünüyorum.