5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

"Böyle zulüm görmedik"

Yargıtay Başkan vekili ve Ceza Genel Kurul 1. Başkanı Osman Şirin, Türk Ceza Kanunu mevzuatlarının 79 yıl sonra değişmesiyle yargıç, savcı ve avukatların Cumhuriyet tarihlerinde böyle bir eziyetle karşı karşıya kalmadığını ifade etti.

Adana Barosu tarafından Yeni Türk Ceza Kanunu'na ilişkin uygulamanın değerlendirilmesi amacıyla bir panel düzenlendi.

Büyük Sürmeli Oteli'nde düzenlenen panelin açış konuşmasını yapan Yargıtay Başkan Vekili ve Ceza Genel Kurulu 1. Başkanı Osman Şirin, 79 yıl sonra değişen Türk Ceza Kanunu mevzuatlarının yeni bir oluşumu çok zor bir şekilde de olsa ortaya koyduğunu belirterek, "Mevzuat değişikliğinin biraz hızlı geliştiği konusunda benim hem tespitlerim hem uyarılarım oldu. Ancak uygar Türkiye Cumhuriyeti, uygar alemin yanında, hatta ilerisinde yer almak zorunluluğunu duyduğu için Ceza Mevzuatı'nda önemli bir değişiklik yapmak zorundaydı. Bu değişiklik bütün halinde olunca, uykuda dahi mevzuatı sayıklayabilen ve isabetle sayıklayan yargıçlar, savcılar ve avukatlar birden bire tamamen değişen maddelerle ve önemli ölçüde değişen bir felsefeyle karşı karşıya kaldıkları için zorluklar çektiler. Hani Anadolu'da bir ile opera getirilmiş, operanın sonrasında bundan büyük haz alındığı düşünülerek halka sorulmuş, "Nasıl buldunuz?" diye, ilin adını vererek o yörenin halkı demiş ki "Burası kuruldu kurulalı böyle eziyet görmedi" şimdi, ceza yargıçlarımız, savcılarımız ve avukatlarımız biraz böyle birden bire önlerinde buldukları mevzuatla buna benzer bir yorum yapmaya hak sahibi oldular, Cumhuriyet tarihinde belki yargıç, savcı, avukatlarımız böyle bir eziyetle karşı karşıya kalmadı" dedi.

Dünyanın en başarılı, en becerikli, en özverili yargıç, savcı ve avukatlarının Türkiye'de bulunduğunu ileri süren Şirin, "Bu kadar altyapı eksikliğine, bu kadar sayısal olanaksızlıklara ve bu kadar ağır yüke rağmen, daha öncede belirttiğim gibi bir zeytin verilip kendisinden bir fıçı zeytinyağı talep edilmesine rağmen, çok iyi hizmet veren yargı erki ile ve bu yetkinin çok sağlam 3 ayağıyla bu ülke ayaktadır. Bu sistemin zorluğu da bununla karşılanacaktır" diye konuştu.

Bu toplantıların ülkenin değişik yörelerinde yürütülmesi gerektiğini kaydeden Şirin, şöyle devam etti:

"Şu anda ortada bulunan fotoğrafın anlamı bence şudur, yasamanın saygıdeğer temsilcileri yasayı yaptıktan sonra bu yasanın yapılmasında yer alan öğretim üyeleri işlevini tamamladıktan sonra yine yanımızdadırlar. Şimdi oluşturulan araba, sürücü olarak bizleri yerine yerleştirmiş yola çıkmaktadır ama hazırlayanlar yanımızdadır ve sürücü olarak bizim ortaya koyacağımız eksiklikleri gidermek için notlarını almaya, zihinlerine yerleştirmeye ve yüce Meclise taşıyarak çaresini de, gerçekleştirmeye hazır durumdadır."

Şirin'in konuşmasının ardından söz alan Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü de TCK'nın 1926 dan beri uygulandığını belirterek, "Ama o yıldan bu yana dünyada ve Türk toplum yapısında çeşitli değişiklikler meydana geldi. Artık bu kanunun toplumun ihtiyaçlarını karşılaması söz konusu değildi. Eksiklikleri olabilir ancak bunlar giderilecek, Türkiye'nin yargı sorununun çözebilmesi için 4 kat fazla yargıç, savcı ve avukata ihtiyacı var. Bu önümüzdeki dönem açılacak sınavlarla giderilecek, umuyorum yargı çalışanlarımızın maaşlarında da iyileştirme yapılacak" açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2005 Cuma 14:01:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?