5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

AB heyeti tavuk yemeye geldi

Adana'yı ziyaret eden Avrupa Birliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarları, Kuş Gribi'nden korkmadıklarını ve tavuk eti de yiyeceklerini söyledi.

İncelemelerde bulunmak üzere geldikleri Adana'da Valiliği ziyaret ederek Vali Cahit Kıraç'tan kentle ilgili bilgi alan İngiltere, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Macaristan, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Letonya ve Estonya Büyükelçiliği'nin ekonomi ve ticaret müsteşarları, dünyayı saran ve Türkiye'de de ortaya çıkan Kuş Gribi ile ilgili görüşlerini de açıkladı.

Heyet adına ortak bir açıklama yapan İngiltere Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırım Bölüm Başkanı Steven Smith, şu anda Kuş Gribi denilen hastalığın H5N1 olduğunun AB Komisyonu tarafından da teyit edildiğini ve ciddi bir hastalık olduğunu, ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini şu an için bir tehlikenin söz konusu olmadığını söyledi.

Smith, kanatlı hayvanların AB'ye ihracıyla ilgili olarak da, "Ben zaten 10 seneyi aşkın bir süredir Türkiye'den AB ülkelerine canlı tavuk ve benzer hayvanlarının ihracatının yapılmadığını biliyorum. Dolayısıyla bu aşamadan sonra da ihracatı pek fazla etkileyeceğini zannetmiyorum. Ama tabi ki Türkiye'de böyle bir hastalığın çıkması bizde de belli bir kaygı oluşturuyor. Ama önlemler hızlı ve çabuk şekilde alındı, dolayısıyla bunun da üstesinden gelinecek ve yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Türk yetkililerle yaptığı görüşmede kendisine teminat verildiğini, kendilerine de inanmak düştüğünü ve inandığını ifade eden Smith, "Türkiye'nin bu konuda yapılabilecek her şeyi yaptığını, hızlı bir şekilde her şeyin yapıldığını düşünüyorum" diye konuştu.

Smith, "Türkiye'de tavuk yemeyi düşünüyor musunuz ?" şeklindeki soruya da "Tabi ki yiyeceğim, yerim" cevabını verdi.

Bu arada, Valilikteki toplantıda, AB Dönem Başkanlığı'nın İngiltere'nin yapması nedeniyle Türkiye'de Ankara dışındaki illerde de ticari gelişmeleri yerinde görmek için Adana ve Mersin'i ziyaret kararı aldıklarını belirten Steven Smith, AB ile Türkiye arasındaki ticari ilişkinin 8 milyar dolara ulaştığını ve daha da artacağını düşündüklerini söyledi. Smith, ticareti geliştirmenin en önemli faktörünün işbirliği ve bilgileri paylaşarak üzerine yeni şeyler ilave etmek olduğunu ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2005 Cuma 16:48:57
Güncelleme :19 Ekim 2005 Çarşamba 15:26:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?