5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Adana ne zaman kurtuldu?

Adanalı araştırmacı yazar Cezmi Yurtsever’in şehrin kurtuluş yıldönümünün hatalı bir tarihte kutlandığı iddialarına Mersin’den destek geldi. Gerçek kurtuluş tarihinin 5 Ocak değil 20 Aralık olduğunu ifade eden Yurtsever’in sözlerini doğrulayan Gazeteci Şinasi Develi, Güney’de İmece adlı gazetede üç yıl önce ifade ettiği bu tezin aynı iddiaları içerdiğini bildirdi. Yazı başlığı ve içeriği aynen şöyleydi:

“İşgalden Kurtulma Gününü Tarsus ve Mersin Düzeltti. Adana’nın Kurtuluş Günü’nde Yanlışlık Yok mu?” Araştırmaya dayalı ciddi bir iddia idi, fakat hiçbir yerden ses getirmedi.

Şimdi konuyu bir defa daha özetlemek istiyorum:
Evvela;
1) 3 Ocak 1921 tarihinde Çukurova’nın hiçbir yerinde tek bir düşman askeri kalmamıştır. Bu tarih o günün gazetelerinde de belirtildiği gibi milletvekili Damar Arıkoğlu’nun anılarında da belgelenmiştir. 3 Ocak’ta Çukurova’da düşman kalmadıysa, Adana neden iki gün daha beklesin?

2) 20 Aralık 1921 günü Adana’da Muhittin Paşa’nın da iştirak ettiği büyük bir tören yapılıyor. Kolordu binası önünde askerlerimizin iştiraki ile yapılan büyük törende şanlı bayrağımız göndere çekiliyor, kurbanlar kesiliyor, tekbir sesleri yükseliyor. Daha da önemlisi, Muhittin Paşa aynen, “20 Aralık 1921 Cumartesi günü Adana’dadır ve şanlı bayrağımız göndere çekilmiştir” diyor.

3) Muhittin Paşa 28.12. 1921 günü, Erkan-ı Harbiye-i Umumuyi Riyasetine çektiği telgrafta “Adana Muhafız Taburu’ndan aldığı mızıka ile ve bir bölük askerle ve yanında yedi milletvekili olduğu halde Tarsus’a geldiğini ve Tarsusluların büyük tezahüratı ile karşılandığını ve Adana’da olduğu gibi Türk bayrağının keşide edildiğini” bildiriyor.
Herhalde Adana’da hala işgal güçleri olsa, Muhittin Paşa askeri birlikle Tarsus’a gelip, böyle bir töreni gerçekleştiremezdi.

4) Son düşman askeri 3 Ocak 1921 günü Mersin’den ayrılmıştır.

Belirtilen durumlara göre neden 5 Ocak gününde ısrar ediliyor?

Bildiğimize göre, Adana’da yayınlanan bir beyannamede 4 Ocak 1921 gününün Adana’nın kurtuluş günü olduğu belirlenmiş, resmi gün olarak da bir sonrası kurtuluş günü olarak belirlenmiştir. Daha önceleri Mersin ve Tarsus’un kurtuluşu günlerinde de 5 Ocak olarak ısrar edilmişti. Ama dönüldü. Belirttiğimiz hakikatler karşısında, eğer bir beyanname ile gün belirtilmiş olsa bile, Adana kurtuluş gününün yeniden tespiti gerektiği kanısındayız."

Aybars Ertan - Kenthaber / Adana
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2005 Perşembe 21:24:15
Güncelleme :14 Ekim 2005 Cuma 00:20:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?