Balıkesir'in Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi'nde görülen ''kuş gribi'' nedeniyle, Adana'da da 2 milyon 320 bin kanatlı tavuk bulunan 251 işletmeye yönelik denetimlere hız verildi.
İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin'in de bizzat katıldığı denetimlerde, Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri, bugün tavuk kümeslerinin bulunduğu işletmelere giderek incelemelerde bulundu. İşletme yönetici, personeli ve İl Tarım Müdürlüğü ekiplerinin galoş giyerek girdiği çiftliklerde yapılan çalışmalar kümeslere girilerek yerinde görülürken, hastalıkla ilgili alınacak yeni tedbirler anlatıldı.
İl Müdürü Keskin ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Akmaz, daha sonra köylere de giderek vatandaşlara dünyayı saran "kuş gribi" hastalığının ne olduğunu ve neler yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. İl Müdürü Keskin, "kuş gribi" virüsünün 21 günlük sürede ikinci bir vakaya rastlanmaması halinde ortadan kalkacağını, bu nedenle özellikle köylerde ve sahil kesimlerinde açık alanda kanatlı hayvan yetiştiren vatandaşların, hayvanlarını dışarıya salmadan kümeslerde beslemesi gerektiğini belirtirken, hastalığa karşı işletmelerin dezenfekte edilmesi, kümeslerdeki açıkların kapatılması ve tavukların dirençlerinin artması için vitamin takviyesi yapılmasını istedi.
Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Akmaz da, "kuş gribi"nin ortaya çıkmasıyla birlikte çevre illerden Adana'ya canlı tavuk ve yumurta girişinin yasaklandığını açıkladı.
Beyza Piliç Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Recep Çalışkan da, "kuş gribi"nin ortaya çıkmasıyla birlikte piyasada beyaz ete karşı talepte yüzde 30 düşüş yaşandığına dikkat çekerek, "Bu sektörde 2 milyon insan ekmek yiyor. Bu sektörde 3-4 yıl önce Mudurnu ve Köytür gibi dev firmalar battı. Bunun önüne geçilemezse yine çok insan işsiz kalır. Yeni bir facia yaşansın istemiyoruz. Türkiye'de hastalığın çıktığı yer özel bir iğne yapan yerde ortaya çıktı. Ama sıkıntıyı tüm Türkiye çekiyor. Bizim yurt dışına tavuk eti değil de yumurta ihracatımız vardı, şimdilik buna engelleme yok" diye konuştu.