Kanlı terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın yakalanışı ve bu sırada yaşananlar birçok kitaba konu oldu. Terörist başı Öcalan'ın Türkiye'ye neden teslim edildiğinin üzerindeki sis perdeleri halen kaldırılamadı. Gazeteci-Yazar Aytekin Gezici, politik kurgu bir romanla eli kanlı örgütün elebaşı Öcalan'ı İmralı adasındaki cezaevinden hangi örgütün kaçırma planları yaptığını kitaplaştırdı.
Akis Kitap'tan yeni piyasaya çıkan "İmralı Firarisi" yazar Gezici'nin 3. kitabı. Akıcı bir üslupla kaleme alınan kitapta, Abdullah Öcalan'ın yakalandığı 'söylenen' dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in "Bize niye Apo'yu verdiler onu hâlâ ben de bilemiyorum..." açıklaması ile başlıyor.
Öcalan'ın ABD tarafından Türkiye'ye teslimine karar verildiğinin Türk yetkililere MİT aracılığıyla ilk kez bildirildiği günün öyküsüyle gelişen süreç iş adamı Cavit Çağlar'ın uçağında yaşanan ve "Abdullah Öcalan memlekete hoş geldin" cümlesiyle devam ediyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Ağustos 2005'de gerçekleştirdiği tartışmalı Diyarbakır gezisinde yaşanan ve konuşulanların öyküleştirildiği bölümün ardından Öcalan'ı İmralı Cezaevinden kaçırmaya hazırlanan PKK'lı grubun bir Yunan adasındaki hazırlıklarına geçiliyor. Öcalan'ın avukatlarının artık rutin hale getirdikleri İmralı ziyaretlerinde yapmayı düşündükleri değişiklikten neden son anda vazgeçiliyor? Murat Karayılan'ın MOSSAD'la kurduğu bağlantı ile Abdullah Öcalan'ın kaçırılması planları yeniden şekillendiriliyor. MOSSAD'a bağlı KİDON elemanlarının gerçekleştirdiği nefes kesen operasyon nasıl sonuçlanıyor? Kitabın en çarpıcı bölümüyse Öcalan'ın firarının ilk nasıl duyurulduğuyla ilgili olanı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu haberi ilk kimden alıyor? İmralı'dan kaçan Öcalan'ın peşine takılan Türk istihbaratı nasıl çalışıyor? Lübnan, Kuzey Irak ve Yunanistan'da devam eden sıcak takip nasıl sonuçlanıyor?
Gazeteci Gezici, Öcalan'ın ülkeye getirilişinden yargılandığı sürece kadar çok iyi gözlemlediğini söyledi. Öcalan'ın İmralı'da tutuklu bulunduğu adadan kaçırılma ihtimali olup olmadığını kendi kendine çok sorduğunu anlatan Gezici, "Sonunda şu kanıya ulaştım: Evet, Öcalan kaçırılmalıydı. Çünkü birçok istihbarat örgütünün dolaylı da olsa faydalandığı Öcalan'ın nasıl yakalandığı bile tam günyüzüne çıkmamışken politik kurgu bir romanla bunu yaptım. Uzun uğraşlar sonucu yazdığım romanın ilgi göreceğine inanıyorum." dedi.
Akis Kitap Sahibi Adem Özyol, Metal Fırtına romanından sonra okuyucu da politik kurgu romanlara eğilim gözlemlendiğini söyledi. Özyol, "Biz de yayınevi olarak güncel konuların romanlaştırıldığı çalışmalara ağırlık veriyoruz. Yayın politikamız güncel ve ucuz kitabın okuyucu ile buluşturulması." diye konuştu.
1993'den bu yana çeşitli yerel ve yaygın gazete ile televizyonlarda muhabir olarak çalışan Gezici'nin, 1997 yılında 'Bir Kısım Medya Manzaraları - Gazeteci Geyikleri, Öyküleri, Fıkraları' kitabı yayınlandı. 1994'de polis adliye haberlerinin oluşum süreçlerini muhabirlerin penceresinden anlattığı öykülerden oluşan 'Bu Sayfaya Kan Gerek' isimli ikinci kitabı yayınlandı. Adana'nın merkez Seyhan İlçe Belediyesi'nde Basın Danışmanı olarak görev yapan Gezici, evli ve iki çocuk babası.