5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Belediyeler parasızlıktan yakındı

Çukurova Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Türkiye'nin siyasiler tarafından değil, bürokrasi tarafından yönetildiğini belirterek, "Ankara küçülmezse, Türkiye büyümez" dedi.

Çukurova Belediyeler Birliği ile Konraud Adeneaur Vakfı'nca düzenlenen "8. Hizmetiçi Eğitim Semineri" Adana, Mersin ve Osmaniye Belediyesi personellerinin katılımıyla Zaimoğlu Park Zirve Restoran'da gerçekleştirildi.

Seminerin açış konuşmasını yapan Çukurova Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Türkiye'de ki belediyelerin son 50-60 yılının iyi çizgide gitmediğini vurgulayarak, "Kırsaldan şehre 10 kat nüfus geldi. Dar bütçe ile belediyeler hizmet veremezler. Dünyanın hiç bir yerinde kimse bu sihirbazlığı yapamaz. Halkı komünist belediyeler gibi yok saysaydık, mülkiyet hakkı, seçme seçilme hakkı olmasaydı iyi şeyler olabilirdi. Biz demokrasiyi iyi hazmedememişiz. Avrupa'dan alınan kanunlar üzerimize dar gelmiş. Devleti idare edenler, ülkedeki belediyelerin ne kadar zayıf olduğunu, kurumsallaşmamış, çarpık ve beceriksiz belediyecilerin yönetilemeyeceğini Ankara anlayamamış. Zararın neresinden dönerseniz kardır. Parlamentoyla belediyeler arasında iyi ilişkiler kurmak zorundayız" diye konuştu.

Yeni Belediyeler Yasası ile bazı köy ve belde belediyelerinin büyükşehire bağlandı, ancak hizmet verecek para olmadığını ifade eden Durak, "Dünya yerel yönetimlere yetki verirken, Avrupalı olan Türkiye'de bazı bürokratlar, yetkilerin kendilerinde kalması için çalışıyorlar. Türkiye'yi siyasiler değil, bürokratlar yönetiyor. Parlamentoda hangi bakan yetki gaspını satır aralarında görebiliyor, hiç biri. Ankara'da kimse kimseye bir şey sormuyor. Bürokratlar yetkilerini ve masalarını kaybetmek istemiyor. Bu gücün kırılması hala mümkün olamadı. Başbakan bile bütün bunları bildiği halde halen benim söylediklerimi söylüyor. Turgut Özal'da bunları söyledi. Türkiye artık Ankara'dan yönetilmeyecek kadar büyüdü. Ankara küçülmezse, Türkiye büyümez" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise Belediyeler Yasası'nın çıkmasına rağmen bir çok karmaşa yaşandığını belirterek, "Soru sorduğumuz müfettişlerin bile, biri bir başka, diğeri bir başka konuşuyor, dertlerimiz büyük. 5216 sayılı yasa ile belediyeleri çember altına aldılar. 3 belediyemiz varken, 22 belediyemiz oldu. Bu Aytaç Durak'ın bize attığı en büyük kazık oldu. Bu kanunu yaptık ama niye yaptığımızın farkında değiliz. Çok yanlışlıklarla dolu bir kanun çıktı. Şimdi bunu değiştirmeye uğraşıyoruz. Seçimde aldığımız neticeyi Meclise yansıtamıyoruz. Bu da Aytaç Durak'ın bize attığı 2. kazık. Aytaç bey kendisine yıkımlar gibi bir meşgale buluyor, ama bizim elimiz kolumuz bağlı bir şey yapamıyoruz" şeklinde konuştu.

Özcan, hükümetin belediyelere taraflı davrandığını da ileri sürerek, şunları kaydetti:
"Benden önceki Belediye Başkanı belediyeye 6 bin işçi almış. Belediyenin 164 trilyon borcu var. İller Bankası tarafından yüzde 40 gelir kesimi var. Yoksul halka hizmet için ekmek fabrikası açtık, maalesef parasızlıktan çalıştıramıyoruz. Bir şehirde tek vücut olunmazsa çalışmak çok zor. Belediye başkanlarının büyük sıkıntıları var. Hafif raylı sistem için 3 yıldan beri müracaat ediyoruz fakat nüfusumuz 1 milyondan az olduğu için izin verilmiyor. Nüfusları 300-400 bin olan Eskişehir-Samsun gibi şehirlerde kuruluyor. Taraf tutmalar var. Ben Aytaç Durak gibi laf söylesem, aynı gün 10 tane müfettiş gelir. Durak, AK Parti'ye geçerek kendini kurtardı."

Konuşmaların ardından Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Can, belediye personellerine "Değişen Belediye Mevzuatı ve Personel İstihdamı" konulu bir seminer verdi.

.
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2005 Perşembe 16:35:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?