5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Çukurova sanayi ve ticaret fuarı törenle açıldı

Adana'da Çukurova Fuarcılık Anonim Şirketi (ÇUFAŞ) tarafından düzenlenen 3. Çukurova Sanayi ve Ticaret Fuarı törenle açıldı. 100.Yıl mevkiinde 10 bin 250 metrekare alan üzerinde kurulu 8 sektörden 305 firmanın katıldığı fuarın açılışını Adana Valisi Cahit Kıraç, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi, AK Parti Adana Milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Atilla Başoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, ÇUFAŞ Başkanı Şaban Baş gerçekleştirdi.

2 Ekim Pazar günü sona erecek fuarda, temizlik ürünleri ve teknolojileri, tekstil, konfeksiyon ev donanım ve mobilya, bilişim teknolojileri, makine ve makine yan sanayi, kültür ve hizmet, otomotiv ve yan sanayi, tarım ve iş makineleri sektörlerinin yanı sıra 43 resmi kurum ve kuruluşa da stand tahsis edildi. Fuara bu yıl ilk kez Nahcivan Özerk Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden sanayi odaları da iştirak etti. Fuara, Suriye, Libya, Cezayir, Tunus gibi ülkelerden iş adamlarının da ziyarette bulunacağı belirtildi.

Fuarın açılışında konuşan ÇUFAŞ Başkanı Şaban Baş, Cumhuriyet tarihi boyunca Adana'da ilk kez 1924 yılında yapılan tek fuarın ardından 79 yıl sonra yeniden fuar ateşini yakarak bugün 3.'sünü düzenledikleri Çukurova Sanayi ve Ticaret Fuarı'nı açıyor olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, gelecek yıl da uluslararası statüye kavuşacaklarını müjdeledi.
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Kirişci de, fuarların alıcı ile satıcının buluştuğu nüfus hareketlerine de etkisi olan büyük ve ciddi organizasyonlar olduğunu ifade ederek, "Bu manada Körfez ülkelerini, özellikle Dubai de örnek almak lazım. Dubai'de sadece fuarcılık noktasında değil, ülkenin tanıtımının esas olduğu, ülkeye insanların gerek dışardan ve içerden hareketlenmesini o ülkeye sağlayacağı katkılar göz önüne alınarak çok ciddi destekler verildi. Adeta konaklama ücretsiz hale getirilme, yeme - içme de finanse edilmekti. Ama yurt dışındaki faaliyetlerin karşılığını bunu kat kat karşılamaktadır. O nedenle seneye uluslararası hüviyet kazanacak bu fuarın ilimiz ve bölgemize ciddi bir aktivite kazandıracağına inanıyorum. Böyle çadır sisteminden daha görkemli bir boyut kazanmasını yürekten diliyorum" dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Durak da, Adana'da uzun yıllar tartışma konusu olan fuarcılıkta geç kalındığına dikkat çekerek, hava alanına 10 dakika mesafede, Çukurova'nın metropolünün merkezinde, Doğu Akdeniz'in önemli bir bölgesinde son derece isabetli seçilmiş bir yerde kurdukları yeni alan için "Geç oldu ama temiz oldu" dedi. Acele etmeden kalıcı tesislerin de yapılmasıyla fuarın çok daha görkemli bir hale geleceğini belirten Durak, yeni yerde hayvanat bahçesi, su eğlence merkezi planları da olduğunu ve hızla kuzeye taşınan Adana'yı daha da güzelleştireceklerini ifade etti.

Vali Kıraç ise, fuara katılan yerli ve yabancı katılımcılara teşekkür ederken, 3 yıl önce çok büyük sıkıntılarla kurulan ÇUFAŞ'ın önemli atılımlar gerçekleştirdiğine işaret ederek, "Emeklenmeden yürünmüyor. Fuarın bugünlere gelmesinde büyük emekleri geçen, yüreklerini ortaya koyan odalarımıza, büyükşehir belediyemize ve il özel idaremize, diğer şirketlere şükranlarımı sunuyorum. 3 yıldır bu coşkuyu ayakta tutan katılımcılara teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki yıldan itibaren 800 - 850 dönümlük bir arazi tespiti yapılmıştır. Çok büyük çalışmalar yapıldı. Biz de fuarcılığın nereye gittiğini görmek adına Almanya'ya gittik ve en küçük Essen Fuarı'nın bile 200 dönüm kapalı alanı var, 20 binlere varan çalışanları var. 50 - 100 milyon avroya varan ciroları var. Biz Adanamızı Çukurova'da, dünyada tanıtmak istiyorsak fuarlarla tanışmak, geliştirmek zorundayız" diye konuştu.

Daha sonra yapılan törenle kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi ve protokol tarafından tüm stantlar gezildi. Vali Kıraç ve Başkan Durak, otomotiv stantlarını ziyaret sırasında bir otomobil ile bir otobüse binerek basın mensuplarına poz verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2005 Pazartesi 15:04:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?