5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Geoteknik Sempozyumu

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Başkanı Taner Yüzgeç, Türkiye'de eğitim eksikliği nedeniyle binaların bilinçsizce yapıldığını belirterek, binaların afetlere karşı dayanıksız olduğunu söyledi.

İMO Adana ve Ankara Şubeleri tarafından zemin konusunda yaşanan tartışmalar nedeniyle Türkiye'de bir ilk olan "Geoteknik Sempozyumu" düzenlendi.

Seyhan Oteli'nde başlayan ve 2 gün sürecek sempozyumda çeşitli üniversitelerden bilim adamları tarafından 26 adet bildiri ile 8 adet çağrılı bildiri sunulacak.

Sempozyumda bir açılış konuşması yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, kentteki yapılan konutların depreme dayanıklı olmadığını belirterek, "İnşaat sektöründe büyük sıkıntılar yaşanıyor. Depremler sonucu yıkılan evlerin sorumlusu inşaat mühendisleri. İnşaatçıların yıkılmayan sağlam binalar yapması gerek.

Şantiyelerde iş bilmeyen teknik elemanlar çalıştırılıyor ve bunlara göz yumuluyor. Mühendislerin sorumsuzca davranışı ve bilim dışında hareket etmesi doğru değil. Çünkü yüz binlerce insan deprem sonucu hayatını kaybediyor. İnşaat mühendislerimizin daha duyarlı ve bilinçli yapılar oluşturması gerekli" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Taner Yüzgeç de, Türkiye'de yapılan binaların sağlam temeller üzerine kurulmadığını ve afete karışı dayanıksız olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de eğitim seviyesinden kaynaklanan eksiklikten dolayı binalar bilinçsizce yapılıyor. Türkiye depremle iç içe yaşan bir ülke olduğu için bilimsel yöntemlere dayalı yapılar inşa etmelidir. Gerekli önlemeler alınmazsa gelecek yıllarda yaşanabilecek afetle birlikte on binlerce insanımız yaşamını kaybetmeye devam edecek'' diye konuştu.

İMO Adana Şube Başkanı Bahadır Acuner ise, gelişmiş ülkelerin depreme karşı hasar düzeylerini azaltabilecek teknik kadrolara sahip olduklarını ifade ederek, "Türkiye maalesef bu noktada yer almıyor. Depreme karşı dayanıklı binaların yapılmasında, inşaat mühendislerine büyük sorumluluk düşüyor"şeklinde konuştu

.
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2005 Çarşamba 19:21:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?