5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Hasta Hakları' konferansı yapıldı

Çukurova Devlet Hastanesi Hasta Hakları Kurul Başkanı ve Çukurova Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Mehmet Ardıç, hasta haklarının insan haklarından ayrı bir şey olmadığını ifade ederek, hasta haklarının dünyada ilk kez Nazi Almanya'sında ortaya çıktığını söyledi.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Çukurova Devlet Hastanesi çalışanlarına 'Hasta Hakları' adlı bir bilgilendirme konferansı düzenlendi. Hastane konferans salonunda düzenlenen konferansa, Adana İl Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları Kurulu Birim Başkanı Mehmet Helvacı, Çukurova Devlet Hastanesi Başhekimi Aşkım Tüfekçi ve hastane personeli katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Tüfekçi, SSK'nın devrinden sonra hastanede, Hasta Hakları Kurulu oluşturduklarını belirterek, bilgilendirme konferansına tüm personelin etkin katılmasını istedi. Hasta hakları ile bilgi veren Mehmet Ardıç ise, hasta haklarının insan haklarından farklı bir şey olmadığını vurguladığı konuşmasında, "İnsan hakları hastanede karşımıza hasta hakları olarak ortaya çıkıyor. Konferansın açılışını ilk defa bizim hastanemizde yapıyoruz. Bu çalışmalarımızı hasta ve yakınlarına yönelikte düzenleyeceğiz" dedi.

Hasta haklarının ilk kez Nazi Almanya'sında doktorların izin almadan, tutuklu hastalar üzerinde yaptıkları incelemeler sonrası ortaya çıktığını belirten Ardıç, "Türkiye'de ise temel insan haklarının sağlık alanına yansıması, 1998 yılında Resmi Gazete'de yayınlanması ile oldu. Hasta haklarının ilkeleri şu şekilde karşımıza çıkıyor, herkesin saygı görme hakkı vardır. Her hastanın kendi yaşamını belirleme hakkı, özel yaşama saygı gösterilmesi, dinsel ve felsefi inançlara saygı gösterilmesi ve en yüksek sağlık seviyesine ulaşma hakkına sahiptir" diye konuştu.

Hasta haklarının uygulanmasındaki amacın ise tüm hastaların hizmetlerden tam olarak yararlanması olduğunu da vurgulayan Ardıç, "Sağlıklı yaşama hakkı her bireyin, ayrım olmaksızın devletten aldığı haktır. Burada amaç, hastaların tam olarak sağlık hizmetlerinden tam olarak yararlanması konusunda yardım etme ve sistem ile ilgili sorunların etkisini hafifletmek, hasta çalışanları ile iyi diyalog kurmasını sağlamaktır. Bu projenin ilerleyen safhalarında hizmeti alanlara ve hizmeti verenlere yönelik anket çalışması başlatacağız. Hasta memnuniyetini en üst seviyeye çıkaracağız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2005 Salı 18:54:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?