5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

İçme suyu tartışması

Adana Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürü Yılmaz Çanga, sağlıklı olup olmadığı tartışılan Çatalan İçme Suyu'nun, kaynak suyu kalitesinde olduğunu açıkladı.
Yerel bir televizyonda kanalında Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İl Başkanı Abdullah Doğru ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı karşı karşıya getiren olay sonrası harekete geçen AK Parti Eski Yönetim Kurulu Üyesi ve Danışma Kurulu Üyesi Mehmet Çevik, Yüreğir İlçesi'nden aldırdığını beyan ettiği bir şişe çeşme suyunu Adana Hıfzısıhha Enstitüsü'ne getirerek tahlil ettirdi.
Mehmet Çevik, televizyon programı sonrası Adanalıların kafasında soru işareti oluşması üzerine vatandaşlık görevini yaparak Kiremithane Mahallesi'nde bir çeşmeden aldırdığı Çatalan İçme Suyu'nu tahlil ettirdiğini belirterek, "Çatalan Suyu'na tahlil sonucu uygunluk raporu verilmiştir. Bu rapora göre Adana'da çeşmelerden akan Çatalan İçme Suyu'nun içilmesinde herhangi bir sakınca olmadığı devlet raporu ile sabitlenmiştir. Makam ve mevkiler ne olursa olsun, önemli olan Çatalan Suyu'nun içilebilir olup olmadığıdır. Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'a; Adanalıya temiz su içirdiği için sorumlu bir vatandaş olarak teşekkür ediyor, sorumlu makamları işgal edenlerin ise daha sorumlu davranmalarını temenni ediyorum" dedi.
Adana Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürü Çanga da, kendilerine Ali Demirtaş adlı kişinin getirdiği içme suyunun tahlil sonuçlarını açıklarken, "Elimizdeki rapora göre bize getirilen su, kaynak suyu kalitesindedir. Ancak, bu suyun nereden getirildiğini görmedik. Ama gerçek olan şu ki, Çatalan'da 60 milyon dolarlık bir yatırım vardır. Herkesin gidip görmesinde fayda var. İnsan unsuru devreden çıkmış, tamamen teknoloji hakimdir. Suyun girdiği yerden, çıktığı yere kadar bütün bakterileri, nitratını, kimyasını ölçen bir sistem var. Burada bir yanlış olamaz" dedi.
Asıl önemli olanın şehirdeki 600'ü aşkın apartmanda çakma suyu kullanan vatandaşların tehlikede olduğunu ifade eden Çanga, "Bu suların 3-4 ayda bir tahlil ettirilmesi lazım. Hepsine mektup yazdık, ancak 15-20 apartman tahlil yaptırdı" diye konuştu.
25 yıldır Adana'da Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğü yaptığını ve daha önce Adana'da 177 çakma su kuyusu bulunduğuna işaret eden Çanga, şunları kaydetti:
"Bu kuyular da Türkiye standartlarına bile uygun değildi. Çünkü, içme suyu kuyusu standardı 120 metredir. Ama bu kuyuların kimi 60, kimi 80, kimi 90 metreden çıkıyordu. Bunlar da otomatik klorlama sistemi vardı. Hepsi birbirine entegre vaziyette çalışıyordu. Örneğin Mahfesığmaz'daki pompada arıza olduğunda, Yeşilevler'den gelen suyu Mahfesığmaz'da yaşayanlar içiyordu. Dolayısıyla da her gün bir ihbarımız olurdu. Bugün Adana'da amip, tifo gibi bulaşıcı hastalık yok. Suyumuz güzel de ondan. Su sağlıklı olmasa her türlü hastalık çıkardı"
..
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2005 Perşembe 16:54:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?