5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kantaron otu doğal ilaç niteliğinde

Antik çağlardan beri yara, yanık gibi deri lezyonlarında, mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisinde etkin olarak kullanılan kantaron otu, son yıllarda antidepresan özelliği nedeniyle orta ve hafif şiddetli depresyonların tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Aktarlardan kolayca temin edilebilen kantaron otu en çok çay olarak tüketiliyor.
Asya'dan Amerika' ya kadar dünyanın pek çok ülkesinde doğal olarak yetişen ve Ortaçağdan beri güvenle kullanılan bir bitki olan kantaron, yapılan araştırmalara göre 50'den fazla etken madde içeriyor. Kantaron hakkında yapılan araştırmalarda, bu bitkinin sentetik antidepresan ilaçlarla benzer etkili olmasına rağmen daha az yan etkiye sahip olduğunu ortaya konulduğunu belirten uzmanlar, kantaronun faydalarını şöyle sıraladı:
"Hafif ve orta şiddetteki depresyonlarda rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi bulunuyor. Korku, endişe, kaygı, umutsuzluk ve çaresizlik duygularının giderilmesinde yardımcı oluyor. Siyatik, eklem iltihabı ve pre-menstural kramplar (adet öncesi ağrı ve sıkıntılar) giderilmesinde faydalı oluyor. Safra salgısını uygun yönde etkileyerek sindirim sistemini rahatlatıyor. Kronik yorgunluk sendromunda, uykusuzluk, menopoz dönemindeki sıkıntı, stres ve gerginlikleri gideriyor."
Aktarlarda bir bağı ortalama 1 YTL'ye satılan kantoron otu, kolayca temin edilebilirken, aktar Erhan Değişmez, kantaron otunun daha fazla mide ülseri ve vücuttaki yaralar için sorulduğunu kaydetti
İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 15:51:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ayhan Aktar IP: 85.96.162.xxx Tarih : 2.03.2010 15:34:55

Sayın Kantaron bitkisi tüketicileri  kantaron bitkisini toplarken yada satın alırken çok dikket etmeniz gereken o bitkinin gerçekten  kantaron olmalısınız farkında olmadan kantaron yerine koyun kıran bitkisi  satın almış olabilirsiniz o kadar çok benziyorki 1908 tarihinden buyana  dededen bu yana aktarlık mesleği ile uğraşmam rağmen ayrıt etmekte  zorlanıyorum birde ayrıca dikkat edilmesi gereken kantoron bitkisinin etken maddesi hiperidir  sabah saat en fazla 11.30 a kadar toplanmalı yoksa içersindeki hiperi oranı oldukça çok düşük çıkıyor tabiki rüzgar almıyan gölge yerde  kurutmayı ihmal etmemek gerekir Ayhan Aktar