5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kilise neden kapatıldı?

Adana’da Bebekli Kilise olarak bilinen Saint Paul Katolik Kilisesi’nin kilise yönetimi tarafından maksatlı olarak kapatıldığı ileri sürüldü.

Bir süre önce kilise rahibi Roberto Niewinski tarafından ibadeti engellediği gerekçesiyle resmi makamlar nezdinde girişimde bulunulduğunu belirten Tepebağ Mahallesi Muhtarı Ferhat Arkun, Vatikan’ın konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’na başvurarak, kilise çevresinde bulunan iş yerleri ve evlerin tapularının iptali istediğini belirtti.

Kilisenin kapatılmasının maksatlı olduğunu ilerin süren Arkun, “ Rahip, Vatikan’ın da etkisiyle kiliseden Küçük Saat semtine kadar ki yerleri ele geçirmeye çalışıyor. Antakya’da yapılan Medeniyetler Buluşması’nda da bu konunun gündeme geldiğini haber aldık” dedi.

Kilise yanındaki işyerinde çay ocağı işleten Cahit Bakırcık’ da, AB görüşmeleri esnasında daha fazla taviz koparmak isteyen kilise yönetimine ateş püskürerek, “ Biz buraları paramızla aldık. Tapulu malımızı neden kaptıralım” şeklinde konuştu.

Adana’da yayınlanan Zirve gazetesinde de yayınlanan habere göre Saint Paul Katolik Kilisesi (Bebekli Kilise) Roberto Niewinski, ibadeti engellediği, imarsız olduğu ve yasalara aykırı ruhsat verildiği gerekçesiyle ilçe belediyesinden kilisenin yakın çevresindeki düğün salonu, müzikli cafe ve kahvehanelerin kapatılmasını istedi. Vatikan da bu konuyu Türkiye’nin Dış İşleri Bakanlığı’na resmi bir mektupla iletti. Bunun üzerine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün devreye girerek konunun çözümünü talep ettiği ifade ediliyor. Bu gelişmeler üzerine ilçe belediyesi 125 yıllık kilisenin çevresinde 10 metre mesafe ile koruma alanı oluşturulması yönünde imar değişikliği yaptı. Ancak, belediyenin çevrede bulunan eğlence yerleri ile ilgili herhangi bir işlemde bulunmadığı, ruhsatların Adana Valiliği tarafından verildiği gerekçesi ile yetkinin kendilerinde olmadığını bildirdi.

Bölge kiliseleri Başkanı İskenderun Katolik Episkopos Luigi Padovese, konuyu Medeniyetler Birliği toplantısında gündeme getirerek ‘ kilisenin kapatılabileceğini’ söylemişti.

Aybars Ertan - Kenthaber / Adana
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2005 Pazartesi 08:05:33
Güncelleme :4 Ekim 2005 Salı 14:06:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AYSE IP: 81.215.180.xxx Tarih : 3.10.2005 12:51:17
nasıl bı yorum beklıyorsunuz kı...n hukumetın ve yerel yönetimin mutlaka uzerınde durması gereken bı konu... yanı hafıfe alınacak bı konu degıl! bu toraklar uzerınde kımın ne gb sınırlılıkları oldugunun acıkca belırtılmesı gerekıyor! asli unsur olan turkler ve bı takım tavızlerle yollarını acmaya calısan dıgerlerı... hapsı aynı...