5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Pamukta üreticiler sıkıntılı

Çukurova'da "beyaz altın" pamukta fiyat sancısı yaşanıyor. Pamuk üreticileri alım fiyatının, tarım işçileri de toplama fiyatlarının bir an evvel açıklanmasını istiyor. Geçen yıl bir kilogram pamuğu Çukobirlik'e 830 Ykr'ye satan üreticiler, bu yılki fiyatın bir YTL'den aşağı olmamasını isterken, tarım işçileri de toplama ücretlerinin kilo başı 160 Ykr olarak belirlenmesini talep ediyor. Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emin Güray, kütlü pamuk fiyatlarının hala netleşmediğini, emanet usulü alım yapan Çukobirlik'in de üreticiye 450 bin avans ödemesi yaptığına işaret ederek, alım fiyatı açıklanmadığı için toplama fiyatını da belirleyemediklerini söyledi.

Emin Güray, bir kilo kütlü pamuk toplama ücretinin Şanlıurfa ve Diyarbakır'da 15'i elçiye olmak üzere 120 Ykr olarak açıklandığını, Hatay'ın da Adana'nın fiyatını beklediğine işaret ederek, "Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Şu anda bir kilo 42 randıman kütlü pamuk serbest piyasada 550 ile 600 bin lira arasında alınıyor. Yağışlardan sonra randıman 36'ya kadar düştü ve fiyat da 550 bin lira civarında kaldı. Çukobirlik'in şu ortamda net fiyatı açıklaması serbest piyasayı düşürebilir. Geçen yıl 600 bin liraya emanet alımı yaparak 230 bin lira da fark vererek üreticiye toplam 830 bin lira ödeyen Çukobirlik de üreticiye mağdur etmemek adına beklemede. Biz de tarım işçilerinden biraz daha sabırlı olmalarını istiyoruz. Fiyatı şimdi açıklarsak onlar da biz de üzülürüz" şeklinde konuştu.

Elçi Sait Özbay ise, Adana ve Gaziantep'te şu anda kendisine bağlı 150 tarım işçisinin pamuk tarlalarında çalıştığını ve sabırsızlıkla toplama fiyatlarının açıklanmasını beklediğini söyledi. Özbay, kütlü fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle toplama fiyatlarının da gerilediğini, emeğini alamayan işçinin de sıcak altında düşük ücrete çalışmak istemediğini belirterek, "Sezon başlarken birçok işçi Çukurova'ya gelmek istemedi. Pamuk ağalarıyla görüştüm. 140 Ykr fiyat garantisi verince, işçileri ikna ederek tarlaya getirdim. Ancak neredeyse sezonun sonu geldi, ne pamuk fiyatları ne de toplama ücretleri açıklanmadı. İşçi sabırsız, para bekliyor"dedi.

Elci Özbay, pamuk toplama ücretinin 140 ya da 160 Ykr açıklanması halinde 15 Ykr'nin de kendilerine verileceğini, ancak bunun tamamının cebine girmeyeceğine dikkat çekerek, "Elçinin de giderleri var. Köy köy dolaşıp işçi ayarlıyoruz. İşçilerin ovaya getirilmesi, buradaki sıkıntılarının çözümü için araç giderleri bize ait oluyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2005 Salı 14:43:44
Güncelleme :4 Ekim 2005 Salı 14:48:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?