5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Sarıçam Deresi kentin yarası

Adana'da HiltonSA Oteli'nin yanından geçerek Seyhan Nehri'ne ulaşan Sarıçam Deresi çöplükten geçilmiyor. Devlet Su İşleri'nin (DSİ) sorumluluğunda olmasına rağmen, şehir merkezinden geçen büyük bir bölümü betonlanarak görsel güzellik kazandırılan Sarıçam Deresi'nin, D-400 karayoluyla Seyhan Nehri arasında kalan kısmının düzenlenmemesi ve temizlenmemesi tepkilere yol açıyor.
Seyhan Nehri'nin Eski Baraj ile Regülatör Köprü arasında kalan kısmında suların yükselmesiyle harika bir doğa manzarası ortaya çıkarken, HiltonSA'nın güneyinde kalan dere yatağı ise atılan çöpler yüzünden çirkin bir görüntü oluşturuyor.
Nehir yatağında eski bisiklet, otomobil lastikleri, pet şişeler, peynir tenekesi ve kola kutuları, naylon poşet ve karton kutular, eski ayakkabılarla, sel sularının getirdiği çalı çırpı ve üzerini örttüğü tonlarca toprak yığını ile belediyelerin dere kenarına bıraktığı çöp varilleri de dere yatağına atılmış halde bulunuyor.
Sarıçam Deresi çevresinde işyeri bulunan esnaf ve çalışanlar, yazın sinekten, kokudan, kışın da çöp yatağı görüntüsünden bıktıklarını belirterek, yetkilileri sorunu çözmek için dere yatağının kalan bölümünün üstünü kapatmaya çağırdı.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Gülşen de Sarıçam Deresi'nin DSİ'nin sorumluluk alanında olmasına rağmen, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nden başlayarak şehir merkezinden geçen 4 kilometrelik bölümünü betonlayıp, çevresinde de kilit parke taşı ve peyzaj düzenlemesi yaptıklarını söyledi. Gülşen, "Dere yatağına nehir suyu girince, çirkin manzara kısmen de olsa azalıyor. Ama sular çekilince bu tablo kaçınılmaz oluyor. Daha önce ASKİ, müsaade alarak dere yatağını temizledi. Ancak dere yatağından gelen sel sularının son noktada bıraktığı tortu ve çöpler bu manzarayı çıkarıyor. İzin verilirse, dere yatağının kalan bölümünde de gereken çalışmayı yapmaya hazırız" dedi.
..
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2005 Salı 17:12:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bülent Bahçeci IP: 85.101.75.xxx Tarih : 2.12.2005 12:53:57
Yıllardır Sarıçam deresi bu görüntüdedir. Bu yeni değilki. Yapılması gereken belirli bir noktadan itibaren derenin üzerinin kapatılması(Ankara Bentderesinin üzerinin kapatılması gibi) ve oradan kazanılacak alanın yol genişletilmesinde kullanılması. Bence çok da pahalı olmayacak bir çözüm ve taşköprüye kadar da yol trafiğinin rahatlaması söz konusu olacak. yetkililerin bunu şimdiye kadar neden düşünmediğine hala akıl erdiremem. Oysa bu ülkede ölü yatırımlara giden o kadar çok para varki. Bunların çok az bir miktarıyla bu derede ıslah edilebilir ve enfeksiyon merkezi oluşturması ile çirkinliği giderilebilirdi. Demek ki halkın çıkarı olacağı için yapılmıyor. Birilerinin özel çıkarı olduğu zaman belki akla gelebilir diye düşünüyorum.