5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Sokak çocuklarına sahip çıkılmalı

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, devletin ve halkın sahip çıkması halinde ülkenin en önemli toplumsal yaralarından biri olan sokak çocukları sorunun kökünden çözülebileceğini bildirdi.

Avcı, yaptığı yazılı açıklamasında, sokak çocuklarının eğitimi ve rehabilitesinin farklı sosyal ve ekonomik tedbirlerle çözüme kavuşturulabileceğini vurguladı. Sokak çocuklarının topluma kazandırılması için kapsamlı çalışma yapılmadığını savunan Avcı, "İstanbul'da 7 bin 500 sokak çocuğu bulunmaktadır. Devlet Bakanlığının verdiği rakamlara göre de Türkiye'de 40 bin çocuk sokakta yaşıyor. Bu çocuklar hepimizin çocuğu ve bunlara gelecek hazırlamak hepimizin sorumluluğu olmalı. Toplumsal barış ve huzur istiyorsak, çocuklarımıza yaşanılabilir bir ülke bırakmak istiyorsak hızla artan sokak çocukları olgusuna artık bir neşter vurmalıyız" ifadelerini kullandı.

Avcı, konuyla ilgili ilk aşamada yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Uzman personel yetiştirme konusunda ciddi bir eksiklik var. Bu sayı artırılmalı. Sokak çocukları sorununa iş dünyasının da katılımı gerekiyor. Her işadamının bir sokak çocuğunu işe yerleştirmesi halinde, rehabilite edilen sokak çocuklarının işsiz kalması gibi bir sorun olmayacaktır. Risk altındaki aileler üzerinde de koruyucu, önleyici çalışmalar yapılmalı. O ailelerin çocukları da okula yerleştirilmeli ki tehlikelerden koruyabilesiniz."
Şu an için risk altındaki ailelere ve çocuklara ulaşabilecek herhangi bir kayıt bulunmadığını belirten Avcı, "Belediyeler sınırları içindeki ailelerin profilini çıkarmalı. Ayrıca sokak çocukları, sosyal yardıma muhtaç aileler ve risk altındaki gruplara yönelik çalışmalar konusunda bir bakanlığın mutlaka koordinasyonla ilgili görevlendirilmesi gerekir. Sokakta herhangi bir suça karışan çocuklara avukat gibi olanaklar temin edilebilmesi, devletin bu çocukların velayetini üzerine alabilmesi konusunda yasal düzenlemeye de ihtiyaç var. Çocuk ıslahevleri çocukları ıslah etmekten uzak. Çocuklar ıslah olmak yerine suç işlemek üzere eğitilerek çıkıyor. Öncelikle ıslahevleri ıslah edilmeli" açıklamasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2005 Perşembe 14:14:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?