5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Test yapılmadan iğne vuruluyor

Adana'da İl Sağlık Müdürlüğü tarafından merkezde ve ilçelerde bulunan ilköğretim 8. sınıf öğrencilerine yapılan Hepatit B aşısı, tartışmalara neden oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüreğir İlçe Başkanı Mekin Şahin ve öğrenci velileri aşıların analiz yapılmadan vurulduğunu ileri sürerken, İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdür Yardımcısı Dr. Tanju Altunsu, aşıların Sağlık Bakanlığı'nın denetim ve program dahilinde yapıldığını söyledi.

Adana'nın merkez ve ilçelerinde bulunan İlköğretim okullarında hafta başında başlatılan Hepatit B aşı programı tepkilere neden oldu. Çocuklarına analiz yapılmadan aşı vurulduğunu belirten öğrenci velileri, uygulamaya tepki gösterirken, CHP Yüreğir İlçe Başkanı Mekin Şahin ise uygulamayla insan sağlığına önem verilmediğini savundu.

Şahin, açıklamasında, Sağlık İl Müdürlüğü tarafından öğrencilere rastgele Hepatit B aşısı yapıldığını ileri sürerek, "İlköğretim okullarında öğrencilere Hepatit B aşısı yapılmakta. Aşının vurulması hastalığın önüne geçilmesi açısından doğrudur ama aşı belirli sağlık kurallarına göre yapılmalı. Aşı vurulacak kişi önce kan analizi yapılır. Maalesef Sağlık Müdürlüğü'nce Yüreğir ve diğer ilçelerdeki İlköğretim okullarında öğrencilere yapılan aşı, öğrencilerin kan analizi yapılmaksızın rastgele yapılmaktadır. Böylesi keyfiyet insan sağlığına ne kadar önem verildiğinin ibret verici belgesidir. Sağlık İl Müdürlüğü hangi amaçla bu aşıları vurdurmaktadır? Bu yöntemle aşı yapılması derhal durdurulmalı. Aşı yapılan öğrenciler ise kontrol altına alınarak gerekli önlem alınmalıdır. Aşı vurulacaksa önce kan analizi yapılmalı. Bu yanlışı yapanlar ilgili kurumlarca açığa çıkartılarak yasal işlemler derhal başlatılmalıdır" diye konuştu.

İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdür Yardımcısı Dr. Tanju Altunsu ise aşıların 81 ilde Sağlık Bakanlığı'nın denetimlerinde yapıldığını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Aşı programı Sağlık Bakanlığı'nın 81 ilde yürüttüğü bir program. Hepatit tehlikeli bir hastalık ve aşıyla korunmalı. Biz çocuklara doğar doğmaz, 2. ay bitiminde ve 9. ay sonunda kızamık aşısı ile birlikte olmak üzere 3 doz halinde Hepatit B aşısı yapıyoruz. Bu yılda 81 ilde ilköğretim 8. sınıflara Sağlık Bakanlığı Danışma Kurulu kararı neticesinde, koruma amaçlı Hepatit B aşıları yapılıyor. Zararı olsa niye yapılsın, bu kampanya tamamen Sağlık Bakanlığı'nın denetiminde ve kararı doğrultusunda yürütülüyor."

.
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2005 Cuma 17:20:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?