5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Vergi Dairesi Başkanlığı kuruldu

Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nca Türkiye genelinde 29 ilde oluşturulan Vergi Dairesi Başkanlığı Adana'da da kuruldu. Adana Vergi Dairesi Başkanlığı'na, Adana Defterdarı Fatih Acar getirildi.

Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, bugün düzenlediği basın toplantısında 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri hakkındaki kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ve ilgili kanunun 23.maddesi uyarınca Adana Vergi Dairesi Başkanlığı'nın da 16 Eylül 2005 tarihi itibariyle faaliyete geçtiğini duyurdu. Bu yasayla Gelir İdaresi, Türkiye vergi gelirlerinin yüzde 96'sının tahsil edildiği ve faal mükelleflerin yüzde 81'inin bulunduğu 29 ilde Vergi Başkanlıkları şeklinde organize edildiğine işaret eden Acar, "Bu yapılanma Türk Gelir İdaresi'nde 50 yıllık bir özlemin gerçekleştirilmesi ve bu anlamda radikal bir değişikliği ifade etmektedir. Bu yapıyla Vergi Dairesi Başkanlıkları doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı ile iletişim içerisinde olacak, tüm vergi daireleri, ilgili gelir müdürlükleri ve vergi denetimi aynı başkanlık bünyesinde yer alacaktır" dedi.

Yeni yapıyla mükelleflere 20 müdürlük, bin 514 personelle güleryüzlü hizmeti amaçladıklarını ifade eden Acar, "Başkanlığımız bir taraftan müşteri gözüyle bakarak vergi tahakkuk ve tahsilatının en üst düzeyde olması yönünde çaba sarf ederken, diğer yandan da hizmet sunan ve mükellefin sorunları konusunda en kısa sürede ve kararlılıkla çözüm üreten bir anlayış içerisinde çalışacaktır. Bugün itibariyle Türkiye genelinde 2 milyonu aşkın, Adana'da ise 336 bin 636 adet beyannamenin elektronik ortamda alınmasının gerçekleştirildiği düşünüldüğünde önümüzdeki dönemlere bu anlamda umutla bakacağımız bir süreçten bahsedebiliriz. Adana'da kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi artırarak sürdüreceğiz. Bu yönde gayrimenkul kiralarıyla ilgili çalışmalarımız son aşamaya geldi. Hizmete yönelik bazı işletmecilerden yapıcı uyarılarımızı dikkate almayanları yakın takibe alacağız. Vergi memurumuz, gerekirse sabah dükkanı açıp akşam kapattığı saate kadar oturup gelir tespiti yapacak. Bu arada sahte belge tespitiyle ilgili çalışmalarımızda da çok büyük rakamlara ulaştık. Çok ciddi sayıda sahte belge tespit ettik. Ayrıca, komik vergiler ödeyen doktor, avukat, mühendis, mimarları da sıkı takibe alacağız. Vergide adaleti mutlak sağlayacak, haksız rekabeti önleyeceğiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 16:33:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?