5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Belediyelere sünnet uyarısı

Belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarını uyaran Dr. Kaan Badakal, sünnet uygulamasının cerrahi bir işlem olduğuna dikkat çekti. Bu tür organizasyonların steril ve müdahaleye uygun ortamlar hazırlanarak gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Badakal, sünnet şöleni düzenleyicilerinin bu konuyu ciddiye alarak hekimlerle görüş alışverişi yapmasının yerinde bir karar olacağına işaret etti.

Adana’lı Dr. Kaan Badakal, toplu sünnet şölenlerinde bir doktora yüzlerce çocuk düştüğünü, bu durumun da olası bir felakete zemin hazırladığını söyledi. Sünnetin ihtisas sahibi doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret eden Dr. Badakal, sünnetin cerrahi bir işlem olduğunu, bu nedenle de hekim dışındaki kişilere itibar edilmemesini istedi.

Belediyeler ve sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen toplu sünnet şölenlerinde dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Dr. Kaan Badakal, bu tür organizasyonlarda bir doktorun azami 15 çocuğu sünnet edebileceğine dikkat çekti.

Sünnetin her türlü mikroptan arınmış bir ortamda gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Dr. Badakal, toplu sünnetlerde riskin maksimum seviyeye çıktığını bunun ise olası hastalıklara davetiye çıkarabileceğini bildirdi.
“ Sünnet doğru yapıldığı müddetçe temizlik ve güzelliktir” şeklinde konuşan Dr. Badakal, doğru yapılan sünnetin ileride yaşanan cinsel ilişkiyi pozitif etkilediğini, idrar yolu enfeksiyonlarını ve bulaşıcı hastalıkları minimuma indirdiğini ve en önemlisi sünnet olan erkeklerin eşlerinde rahim kanseri riskini azalttığı gerçeğinin yadsınamaz bir gerçek olduğunu “müdahalenin doğru yapılabilmesi için organın doğasını gerek anatomik ve gerekse fizyolojik olarak bilmek gerekir. Bu eğitimde sadece tıp fakültelerinde verilir” dedi.

Sünnet operasyonunda kullanılan ameliyat ipinin hayvansal bir ürün olduğuna da değinen Badakal, piyasada Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı malzeme haricinde bir çok korsan ürünün kol gezdiğini belirterek, özellikle sözde sünnetçilerin tercih ettiği korsan ameliyat iplerinin hepatit ve AİDS mikrobu içerebileceğini kaydetti.

Sosyal amaçlı düzenlenen toplu sünnet şölenlerinde facia korkusu yaşanmaması için belediyeler ile sivil toplum kuruluşlarını da uyaran Kaan Badakal, sünnet alanına bilimsel anlamda yatırım yapan bir doktor olarak bilgi birikimlerini aktarmak için her kişi ve kuruluşa destek vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Aybars Ertan - Kenthaber / Adana
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2005 Çarşamba 11:04:08
Güncelleme :26 Eylül 2005 Pazartesi 18:49:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?