15
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM

Mahmutlar'a arıtma tesisi yapılıyor

Antalya'nın Alanya ilçesi Mahmutlar beldesinin Arıtma Tesisi, Kanalizyon ve Yağmur Suyu Drenaj Hattı Projesi, Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı.

Ocakta ihaleye çıkarılacak projenin 270 gün sonra tamamlanması planlanıyor. Turizm Bakanlığı tarafından 2006 yılı yatırım programına alınan proje tamamlandığı taktirde, tesis 2020 yılına kadar Mahmutlar, Kargıcak ve Kestel beldelerinin atık sularını arıtabilecek.
Mahmutlar Belediye Başkanı Alaattin Çakır, Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü Arıtma - Planlama Sorumlusu Tayfun Terzioğlu ve projenin ihalesini alan Arı Yapı Firması Temsilcisi Kadir Çelikkol ile proje hakkında bilgi verdi. Projenin onaylanması için yaklaşık 1 yıldır uğraştığını anlatan Başkan Çakır, projenin 10 milyon YTL'ye mal olacağını söyledi.

Beldenin en büyük sorunu olan Atıksu Arıtma Tesisi ve Kanalizasyon Projesi'nin Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmasının sevindirici olduğunu kaydeden Çakır, tesisin 30 Temmuz 2006 tarihinde bitirileceğini belirtti.

Arıtma Tesisi, Kanalizasyon ve Yağmur Suyu Drenaj Hattı projelerini tamamladıkklarını belirten Çakır, bugüne kadar hazırladıkları projelerin bakanlık tarafından geri çevrilmediğine dikkat çekerek, "Hükümetimiz ayağı yere basan projelere her zaman destek vermektedir." dedi.

Projelerin Kamu İhale Kurumu'nun onayıyla belediye tarafından ocak ayı içerisinde ihaleye çıkarılacağını hatırlatan Çakır, çalışmanın yüzde 50'sinin Turizm Bakanlığı diğer yarısının ise kendi bütçelerinden karşılanacağını ifade etti.

Arıtma Tesisi'ninin atık suları yüzde 98 oranında arıtacağını belirten Çakır, arıtılmış suların içilen şebeke sularından daha fazla oranda arıtılmış olduğunun altını çizdi. Beldenin topografik yapısı sebebiyle yüksek olan kuzey kesiminden gelen yağmur sularının ana caddelerde toplanarak biriktiğini de hatırlatan Çakır, beldenin üst kesimlerden gelerek Alanya-Mersin karayolunun üst kesiminde biriken yağmur sularının toplanması amacıyla iki ana caddede yağmur suyu hattı projesi hazırladıklarını kaydetti.

Yağmur suyu hattı projesinin en yakın derelere irtibatlandırıldığını ifade eden Çakır, "Bu dereler 1/500'lük şebeke planları üzerinde gösterilmiştir. Yapılacak toplam hat ise 5 bin 575 metre olacaktır." diye konuştu.

Mahmutlar'ın hızlı bir şekilde büyüyerek sorunlarının arttığını dile getiren Çakır, hızlı kentleşmeye ayak uydurarak hazırlamış oldukları projelerle sorunları çözmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Proje hakkında bilgi veren Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü Arıtma - Planlama Sorumlusu Tayfun Terzioğlu ise, proje hayata geçtiği taktirde Mahmutlar'ın 2020 yılına kadar sıkıntı yaşamayacağına dikkat çekti.

Atık Su Arıtma Tesisinin yaklaşık 90 bin kişi yerleşik, 90 bin kişi turistik olmak üzere 180 bin kişilik nüfusa göre 'Uzun Havalandırılmalı Aktif Çamur' sistemiyle projelendirildiğine işaret eden Terzioğlu, tesis için Mahmutlar Beldesi'nin kuzeyindeki Yar Deresi mevkiindeki yaklaşık 25 dönümlük arazinin kendilerine tahsis edildiğini belirtti.

.
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2005 Perşembe 17:15:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?